Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klovner i valgkamp

2013 — året der SivJensErna osv. overtok underholdningstronen mens Carl I. og Eli danset og danset og Munch seiret på alle fronter. Ellers lite å bry hukommelsen med. Her er kulturåret 2013 på quiz og tvers.

FERDIGE:  Valgkampen er kronet med seier, hverdagen truer. Fra v. Erna Solberg (H), Siv Jensen (FRP), Knut Arild Hareide (KRF) og Trine Skei Grande (V) under partilederdebatten på Stortinget etter at resultatet av Stortingsvalget 2013 var klart utpå valgnatta. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
FERDIGE: Valgkampen er kronet med seier, hverdagen truer. Fra v. Erna Solberg (H), Siv Jensen (FRP), Knut Arild Hareide (KRF) og Trine Skei Grande (V) under partilederdebatten på Stortinget etter at resultatet av Stortingsvalget 2013 var klart utpå valgnatta. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

JANUAR
 Nyttårssjampanjen hadde knapt rukket å dovne før kampen om tv-seerne var i full gang med vanedannelser som «Hver gang vi møtes», «Idol» og «Melodi Grand Prix», dramaserien «Halvbroren» og «tett/teit på»-seriene «Tone» og «Sirkus Northug». Pluss den faste dopen med «Skavlan» i spissen.

Den svenske regissøren Sophia Jupither gikk knallhardt ut mot kardemommelovens høyreekstreme retorikk, «Kon-Tiki» ble Oscar-nominert (svenskene tok ikke den heller) og Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne beskyldte Anne-Kat. Hærland for vitsetyveri.

En kulturinstitusjon feiret 100-årsdag allerede 2. januar, hvilken?

FEBRUAR
Tone Damli ga rikelig av seg selv i den svenske Melodifestivalen og fikk svenske seere til å spørre om hun var singel, allerede flere dager før riktig svar plutselig var «ja». Høyesterett ga Odd Nerdrum medhold og lagmannsretten en høyesterapp over fingrene i skattesaken, mens Ari Behn kalte Davy Wathne for «klovn» og fikk «selvhøytidelig, pompøs narr» som kvittering.

Edvard Hoem var en glad gutt over å ha fullført sin firebinds, 2700-siders Bjørnson-biografi. Tore var fortsatt på sporet så snørr og tårer skvatt og Det Norske spilte Bibelen i Stein Winges 6-timersoppsetning. Det Nye Testamentet var best, hadde det vært reality, ville Det Gamle blitt stemt ut. «Energikampen» (Fabelaktiv/NRK Super) vant Norges første Emmy og Margaret Berger vant den norske MGP-finalen.

Hvem ble nummer to og med hvilken låt?

SUS: Det var ekstra sus i sivet på Fremskrittspartiets valgvake. FOTO: ANITA ARNTZEN / DAGBLADET
SUS: Det var ekstra sus i sivet på Fremskrittspartiets valgvake. FOTO: ANITA ARNTZEN / DAGBLADET Vis mer

MARS
Aggmåned! Maria Mena sang «fuck you» til netthetserne, Hans Rossiné abdiserte som Dramasjef i NRK og kongefamilien klaget Se og Hør inn for Pressens Faglige Utvalg grunnet paparazzerier i Karibia, på Korsika (siden kjent foreldet) samt Bygdøy. I Oslo fortsatte krangelen om Munch-museets nåtidige pengebruk og framtidige beliggenhet, mens stemningen var enda mer tåtilspisset i Moskva der en frustrert danser kastet syre i øynene på Bolsjoj-sjefen.

Men noen kom i fred: Thor Gjermund Eriksen til Marienlyst som pave og Jorge Mario «kall meg Frans» Bergoglio som ditto til Vatikanet. Michelin-guiden lyste stjerneglans over Maaemo (2), Bagatelle og Statholdergaarden i Oslo, Enger-utvalget evaluerte det rødgrønne Kulturløftet og påpekte sprekkdannelser og råte i den kulturelle grunnmuren og Dag Solstads skriftlige uskrevne memoarer ble lansert.

Noen ble Årets spellemenn i Stavanger, hvem?

GIKK AV:  Hans Rossiné. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
GIKK AV: Hans Rossiné. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

APRIL
Startet litterært lovende med Elisabeth Skarsbø Moens pikante «Ola Borten Moe — Portrett av en Playboy», men ble så innhyllet i en tåkesky ved navn «Justin Bieber» som la seg over landet og ble hengende igjen inntil det nesten var mai.

Da hadde danske Egmont kjøpt Oslo Kino, og tåka hadde nesten usynliggjort Hadja Tajiks Boklov og Medieeierskapslov, «Idol»-tragedier og sjefsskifter i Norsk Presseforbund (Per Edgar Kokkvold ut, Kjersti Løken Stavrum inn) og på Oslo Nye Teater (Cathrine Telle ut, Kim Bjarke inn).

Omsider kom Bruce Springsteen og blåste tåka på flukt, og helt på tampen sprakk sjokknyheten om at en høyt aktet tysker og norgesvenn hadde tjenestegjort i Waffen SS? beryktede divisjon Totenkopf under Den annen verdenskrig.

TÅKESKY:  Justin Bieber la seg over landet i april. FOTO: LARS EIVIND BONES /DAGBLADET
TÅKESKY: Justin Bieber la seg over landet i april. FOTO: LARS EIVIND BONES /DAGBLADET Vis mer

Hva het han, både i glansrollen og på ordentlig?

MAI
Du store festival! I Cannes vanket det Gullpalme til lesbesensuelle «Blå er den varmeste fargen», like sensasjonelt som at Kongen droppet festspillåpningen i Bergen. I Malmø vant det danske sjarmtrollet Emmelie Melodi Grand Prix, mens den sørafrikanske nobelprisvinneren J.M. Coetzee viste seg fra en mindre sjarmtrollaktig side under litteraturfestivalen på Lillehammer.

Derimot sjarmerte One Direction og Beyoncé fansen i Oslo og Trond-Viggo Torgersen fikk Gullrute-hedersprisen. Ole Paus cd-takket for seg i fin stil med «Avslutning», 55 teaterledere ropte «ikke f....» til adm.dir-styre på Oslo Nye Teater og Oslo SV dro ei finte som sendte Oslo AP ut over sidelinja og Munch-museet rett til Bjørvika.

MER HOLE:  Jo Nesbø kom med mer Harry Hole-krim. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
MER HOLE: Jo Nesbø kom med mer Harry Hole-krim. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer

Bokbula Tronsmo feiret 40-årsdag, mens en svenske med snekkerboderfaring rundet 50, hva heter han?

JUNI
Munch og atter Munch. Full utstillingsklaff i Nasjonalgalleriet og på Tøyen og full Lambda-klaff i Oslo Rådhus, men grøss og gny i Stenersenmuseet-fløyen.

Harry Hole dundret inn med blålys i de tusen bokhyller for tiende gang med «Politi», Peder Fjordman Nøstvold Jensen fikk 75 000 kroner av Fritt Ord uten blålys for å skrive bok om ABB og Ivar Køhn fikk grønt lys som ny dramasjef i NRK.

EMMY: Filmskaper Deeyah Khan. FOTO: PRIVAT.
EMMY: Filmskaper Deeyah Khan. FOTO: PRIVAT. Vis mer

Aller Media kjøpte Dagbladet på rot, Riksrevisjonen tok Kulturrådet i skole for rot i tildelingspraksisen og Se og Hør fikk på pukkelen av Pressens Faglige Utvalg for rot i den kongelige paparazzietikken. Thomas Giertsens Feelgood-imperium underla seg Harald Eia/Bård Tufte Johansens Funkenhauser, og de gamle guttene Nick Lowe og Rod Stewart bar alderen godt på  en norsk festival.

Hvilken festival?

JULI
Feriestille, men det tungt subsidierte festival-Norge rullet og gikk, med en splitter ny tilvekst, Skaugumfestivalen. Riktig nok bare for spesielt inviterte/bemidlede og altså ikke for hvem som helst som gjerne skulle hørt Biffy Clyro, Seigmen, Solveig Slettahjell o.a. i naturskjønne omgivelser. Uansett ble 40-årsfeiringen til/av/for Haakon og Mette-Marit kjent vellykket og musikken låt såpass høyt at politiet i Asker kunne loggføre fire klager fra naboer som fryktet at festivalen blir årlig.

Kr.F.: Ole Paus valgte seg Kr.F FOTO: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
Kr.F.: Ole Paus valgte seg Kr.F FOTO: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer

Allmuen kunne fryde seg over Rihanna i Oslo og Bergen, og i den spirende valgkampen kunne kulturforsker Georg Arnestad fryde seg over nok en gang å få påvise resultatløsheten ved rødgrønn kulturpolitikk. Blant landets øvrige stand up?ere oppsto sterk bestyrtelse over å bli forsøkt fjernet som egen klasse i Komiprisen.

I den store verden ble for første gang en dramaserie produsert for online-TV nominert til Emmypriser, hva heter den?

AUGUST
Måneden der valgkamphøye politikere sto for det meste av underholdningen. Det rødgrønne «Kulturløftet 3» ble lansert som et desentralisert og kommunifisert «428 kulturløft», og rundt 300 kulturarbeidere samlet seg i bevegelsen «Kulturkampen» til en kamp på kulturliv og død. Fra borgerlig hold ble det talt med innestemme om at nesten alt som hadde med kultur å gjøre ville fortsette som før under Erna, iallfall en stund og iallfall for sånn kultur som mange vil kjøpe.

VINNER:  Silya Nymoen vant Stjernekamp. FOTO: NINA HANSEN / DAGBLADET
VINNER: Silya Nymoen vant Stjernekamp. FOTO: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Performanceren Marina Abramovic kom til Oslo for å hedre den jubilerende Edvard Munch med 3000 skrik. Stand up var plutselig inne som Komipris-klasse igjen og «Kon-Tiki» fikk Folkets Amandapris. Ole Paus erklærte seg som Kr.F-velger, Hege Schøyen ble erklært som vinner av Komi-Hedersprisen og en nordmann ble ansatt som sjef for Stockholms Stadsteater.

Hva heter han?

SEPTEMBER
Stikkord: «Morna Jens», «leppestiftkjole» og «Hva sier reven?» Mer utfyllende: Både Stortingsvalget og Ylvis avstedkom rare lyder og pussige kostymer, og lenge ville ingen av delene noen ende ta.

AKTIV: BEYONCÉ steg ned til folket både på konsert og pr nedlasting. FOTO: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
AKTIV: BEYONCÉ steg ned til folket både på konsert og pr nedlasting. FOTO: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer

I det litt mindre format: Christian Ringnes? Ekeberg skulpturpark ble åpnet til færre mishagsytringer enn forventet. Vanessa Bairds malerier ble for tøffe for Helsedepartementet og Hedmarks nest største Frp?er, Hege Jensen, lanserte teorien om at nynorsk fører til kriminalitet. En viss Miley Cyrus fikk for alvor fart på sin spirende «bad girl»-image ved å svinge seg naken inn i rivningsbransjen og Carl I. & Eli danset og danset mens Siv Jensen forhandlet og forhandlet.

«Broen» knaket stygt i bærekonstruksjonen og Iram Haqs film ble valgt som norsk Oscar-kandidat, hva heter den?

OKTOBER
Kim Leine og Deeyah Khan? Nettopp! Den første er halvt norsk, men fikk Nordisk Råds litteraturpris i Oslo som dansk forfatter. Den andre er norsk-pakistansk og fikk Emmy (nyhet/dokumentar) i New York for sin debutfilm «Banaz: A love story». Hvem sa at Norge ikke er en kulturnasjon?
Ytterligere bevis? Her er de: NRK startet radiokanalen P1+ for lyttere med tvangstanker om å ville høre Vidar Lønn-Arnesens samlede produksjon 1823-2017 om igjen; Dag Solstad slapp romanen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896», «Hotel Cæsar» feiret 1500-årsjubileum og Thorhild Widvey ble ny kulturminister under Erna Solberg og Knut Olav Åmås.

Ute i verden (Sverige) fikk Alice Munro Nobelprisen i litteratur og en kjent avis gikk inn etter 126 år.

Hvilken avis?

NOVEMBER
Kagge mot Aschehoug, Seierstad mot Christensen: Hva sa Wenche Behring Breivik til hvem om hva når? Og mente hun det? Dessverre gjorde temaet den celebre krangelen mer selsom enn morsom. Kulturminister Widveys forsøk på å kutte i pressestøtten ble stanset av Venstre og Kr.F., NRK-skjermfjes Siv Kristin Sællmanns forsøk på kors på halsen ble stanset av NRK og Agnete Johnsens forsøk på å vinne «Stjernekampen» ble stanset i finalen av Silya Nymoen på overbevisende vis.

Kristian Meisingset slo et slag (i løse lufta?) for kulturdebatten med «Kulturbløffen», Erik Søfteland vant «Skal vi danse» i bare kilten og Ruth Lillegraven, Steffen Kverneland, Brynjulf Jung Tjønn og Yann de Caprona fikk Bragepriser.

Cecilie Enger fikk Bokhandlerprisen for hvilken bok?

DESEMBER
Fred, forlik og avtale om gjensidig remixing — den lange striden mellom Røyksopp og Rune Lindbæk ble avlyst, om enn for sent til å innbringe partene Nobels fredspris. Ikke fikk de være med på Nobelkonserten heller, det årvisse fredshisserjippoet der fredshisseren over alle fredshissere, Morissey, stilte i komfortable grå benklær, holdt kjeft mellom låtene og gjorde befriende lite av seg.

«Selfie» ble årets nyord, internasjonal klasse, mens «sakte-tv» sneglet seg til topps som årets norske nyord. Kulturrådet ble underlagt den nye regjeringens Frihetsreform og kan forberede seg på å bli befridd for midler. Beyoncé overrumplet verden med et uannonsert nedlastingsalbum og en nesten like viden berømt trøndersk skuespiller rundet 75 i fin-fin stil.

Hva heter hun?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media