Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klubb-ekspressen

Denne østeuropeiske bussen er Bergens nye konsertscene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- HØR.

Sammen med forfatteren Nicholas Møllerhaug (27) sitter musikeren Espen Sommer Eide (29) i en gammel tsjek-kisk buss på et verkstedområde utenfor Bergen. Bussen har akkurat startet motoren, og Espen og Nicholas ser forventningsfulle ut. Det lukter brent plast og durer voldsomt. Espen ser på oss.

- Hør på den flotte lyden.

BUSSEN SETTES I GIR og ruller ut fra plassen mens Nicholas og Espen forklarer hva dette egentlig dreier seg om. De forteller at de har startet klubb. Men at de ikke har vært opptatt av komfort, utvalg i baren og stort dansegulv når de har lett etter et egnet sted for klubbkonseptet sitt. I stedet falt de to teknologi- og designfanatikerne for lyden av elektrisk spenning, et kremgult karosseri, lyseblå skinnseter og at klubben har noen enorme strømførende gafler på taket. Kort sagt en trolleybuss fra femtitallet som går på strøm. Siste lørdag i hver måned kan bergensere som har lyst til å høre ny eksperimentell elektronisk musikk, kjøpe en bussbillett og stige på linje 2 Engen - Birkelundstoppen.

Espen går ut av bussen og peker på to metallknotter bak på trolleybussen. Han forklarer:

- Disse er festet til to gafler som igjen er koblet til to strømkabler som gir bussen strøm. Når vi spiller musikk i bussen, fester vi musikkanlegget til dette nettet slik at vi tapper strøm fra bussen når vi spiller. Det gjør at vi lager musikk av den samme strømmen som driver bussen fremover. Hvis vi for eksempel spiller høyt, så vil bussen gå sakte i oppoverbakkene, sier Espen.

NICHOLAS FORTELLER at det var i fjor vinter alt sammen startet. Det var da Nicholas fikk i oppdrag å starte en nettradio for musikkorganisasjonen Ny musikk. Han ville gjøre noe ekstra ut av lanseringen av nettradioen, men visste ikke helt hva. Han grublet videre, og begynte å tenke på denne litt snodige bussen han hadde tatt en del ganger på vei til og fra kjæresten. Han snakket så med Espen, og sammen klekket de ut ideen om å bruke bussen som konsertlokale på pressekonferansen for den nye radiokanalen.

Gaia Trafikk, det lokale busselskapet, ga klarsignal til å låne ut bussen, og i fjor vinter ble det spilt en konsert på den. Men det stoppet ikke der. Ryktene om det sære opplegget spredde seg. Nicholas og Espen ble kontaktet av musikere fra hele verden som mente dette hørtes kult ut. Som mente det var en morsom greie. At det burde gjøres igjen. Nå har bussen blitt til en permanent klubb hvor kredible navn som Kim Hiortøy og Biosphere skal komme og spille i løpet av våren.

- Det begynte som en gimmick, men nå er det trolleybussen vi bruker mest tid på, sier Espen.

- Ja, vi har blitt trolleyfetisjister, innrømmer Nicholas men legger til at dette faktisk også har et seriøst formål.

- Vi har ønsket å lage en scene hvor folk kan oppdage eksperimentell elektronisk musikk og samtidsmusikk uten fordommer. Vi vil sette musikken inn i en mer munter setting, sier han.

I tillegg til å spille busskonsert på dagen, vil artistene som er booket til klubben, også spille senere på kvelden på den nystartede kunstkafeen og utestedet Landmark i Bergen.

ESPEN BEVEGER SEG forover langs seteradene og bøyer seg ned ved dashbordet med en minidiscspiller og mikrofon i hånden.

- Hysj, sier han.

- Jeg skal bare sample de elektriske bremsene.

Etterpå går Espen rundt og sampler lyder - av viftereima og bussdørene som åpnes og lukkes. Det er lyder som Espen og Nicholas skal legge ut på hjemmesiden slik at andre musikere kan laste dem ned og bruke trolleylyder i musikken sin.

- Litt av ideen er at de musikerne som kommer hit for å spille, også kan bruke ekte trolleylyder. Først da blir det en ekte trollofon, sier Espen.

- Trollofon?

- Ja, vi ser på trolleybussen selv som en solist, og kaller elektronika spilt sammen med bussen for en trollofon, sier Nicholas.

- Men de musikerne som skal få lov til å spille her må testes i trolleykunnskaper først, sier Espen.

- Hvis de ikke består trolleyeksamen, så får de ikke lov til å spille?

- Det blir kanskje å dra det litt langt, sier Nicholas.

- Ja, det blir vel litt for drøyt, sier Espen.

Klubb Pilota har premiere på trolleybussen og på Landmark i dag og i morgen. For mer info kan du klikke deg inn på hjemmesiden til Klubb Pilota

Hele Norges coronakart