Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klukk-klukk-klukk...! Det er Bernander som er kyllingen

NRK-sjef Jon G. Bernander har falt Bård Tufte Johansen i ryggen. Kringkastingssjefen utøvde spontan sensur da han stoppet visningen av kyllingstuntet i Åpen Post, hevder Knut Faldbakken i dette innlegget. Forfatteren mener Bernander ikke har skjønt at han leder landets viktigste kulturprodusent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvsagt fikk vi det forutsigelige protestbrølet fra pressen etter Bård Tufte Johansens kylling-stunt på TV2. Medienes selvbeskyttende ryggmargsreflekser er gammelt nytt, men stadig en hindring for en fri og åpen samfunnsdebatt.

At Kokkvold i forfjamselsen ikke skjønte poenget og åpenbart trodde det dreide seg om en fleip med Jaglands sykdom, er kanskje forståelig. Representanter for mediene vil ikke forstå kritikk mot sine egne.

Verre er det at kringkastingssjef Bernander på flekken rykket ut og beklaget innslaget, vel å merke ikke overfor Jagland og hans nærmeste, men overfor TV2, som jo fikk ødelagt en hellig nyhetsreportasje på direkten!

Selv etter å ha hatt kvelden til å tenke etter og fordøye hendelsen, går han neste dag videre og forbyr innslaget sendt i «Åpen post».

Det er å falle sine egne medarbeidere i ryggen, utøve vilkårlig og spontan sensur og stille seg uforstående og usolidarisk overfor et av de mest livskraftige miljøene innenfor NRK-systemet.

Utklekkingsanstalt

Kreativitet og originalitet er samtidens mest etterspurte vare i info/underholdningsindustrien. På små kontorer langs trange korridorer i NRKs gigantkloss på Marienlyst har nettopp disse egenskapene på forunderlig vis fått surstoff og næring, vokst og trivdes i flere tiår.

Om NRK-imaget som helhet etterhvert kan ha blitt litt skolemestertraust, har underholdningsavdelingen, som en trikin i kjøttet, vært vital og ledende på sitt felt siden syttitallet.

Med forbløffende frekvens er talenter født, blitt næret og fått vokse i relativ frihet og tillit til at ikke all positiv utvikling kan skje på planleggingsmøtene. NRK har vært en utklekkingsanstalt (nettopp! Klukk-klukk-klukk...!) for de aller fleste toneangivende personligheter og trender innen norsk underholdningsverden i et kvart århundre! Det er ikke bare en mediesensasjon, det er en stor kulturinnsats! Men hvor er kringkastingssjefens forståelse for dette? Og for at ikke alle kan like alt - ikke skal like alt?

Grensesprengende

Hvor hadde norsk underholdning vært overhodet uten f.eks. KLM, Trond-Viggo, Alex Rosén, «Hallo i uken» (som går «Åpen post» en høy gang når det gjelder tåspissdans i grenselandet mot injurier), osv. osv.

Eller for så vidt «XL» og Espen Thoresen, som brakte radiounderholdningen helt inn i den rene kunstens grenseland. Hans pertentlige demontering av et hotellrom var en oppvisning i konseptkunst.

Og diskusjonene går ennå høyt om Kristoffer Schaus vindusshow på Karl Johan før jul var ren rølp, eller et plausibelt kunstnerisk uttrykk. Grenseoverskridende og publikumsmessig effektivt var det ihvertfall.

Charlo Halvorsen har i en årrekke vært underholdningsavdelingens krumtapp og grå eminense. Det var trist å se hvordan han ble halt frem etter ørene for å skulle «beklage» det «usmakelige» kyllinginnslaget (Synnøve Svabø drev med det samme i årevis) som mediene insisterte på var rettet mot Thorbjørn Jagland og ikke mot dem selv, etter at de har jaget mannen som en hund helt siden den skjebnesvangre kvelden i 98 da han lot øksa falle for Arbeiderpartiet på 36,9 prosents oppslutning.

Svart skjerm

Og det er trist å se en fersk kringkastingssjef som stiller seg på linje med Per Ståle Lønning, kommers-kanalenes mest frådende populist, kaster all tiltro til egne medarbeideres autonomi og dømmekraft på båten, og klemmer til med svart skjerm.

Som om han skulle vært adm.dir. for en vanlig bedrift befolket av lydige medarbeidere, høflige og pene i tøyet. Og ikke landets største og viktigste kulturprodusent.

<B>KRINGKASTINGSSJEF: John G. Bernander.
<B>FORFATTER: Knut Faldbakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!