Knallåpning for «Hannibal»

BERLIN (Dagbladet): Hannibal Lecter er tilbake og Hopkins vil lager enda film.

Hannibal Lecter er tilbake, ti år etter «Nattsvermeren», og Anthony Hopkins kan slå seg på brystet etter en rekordartet åpningshelg på 3520 kinoer i USA for «Hannibal». Og - det kommer en film nummer tre om den sultne morderen.

- Jeg gjør det gjerne, sier Hopkins på filmfestivalen i Berlin. - Forhåpentlig ganske snart, muligens allerede til neste år.

Produsentene Dino og Marta de Laurentis får igjen pengene sine umiddelbart. Et beskjedent anslag over «Hannibal»s tre første kinodager i USA ligger på 58 millioner dollar billettpenger, pluss gjerne på ti.

Dermed ligger den på en historisk tredjeplass, bare slått av «Jurassic Park» og «Star Wars».

Den aldrende Dino bjeffer på en blanding av italiensk og amerikansk mot journalister som antyder at kritikere og publikum har delte oppfatninger om den nyeste utgaven av kannibalens måltider. Han er svært fornøyd med begge grupper. At doktor Lecters utskeielser på lerretet vekker avsky hos enkelte - slutten er særs makaber - er en annen sak.

Det rapporteres om fire kvinnelige besvimelser i Italia i helga.

Psykologisk reise

- Jeg liker å spille ham og har et instinkt for rollen, uvisst av hvilken grunn, sier Hopkins, som selv bare spiser fisk.

INSTINKT: - Når det føles riktig, går det greit. Min metode er instinktiv og ubevisst, sier Hopkins. Foto: GORM K. GAARE
INSTINKT: - Når det føles riktig, går det greit. Min metode er instinktiv og ubevisst, sier Hopkins. Foto: GORM K. GAARE Vis mer

- Jeg spør meg selv og andre om hvorfor vi trekkes mot ham. Det er en gåte. Jeg tror vi er fascinert av de mørke sidene av oss selv. Vi går og ser «Psycho» og Shakespeares Iago i «Othello». Mange føler avsky, men når vi i denne filmen ser Julianne Moores Clarice gå ned trappa for å møte Hannibal, da tror jeg vi venter å gjennomleve en annens mareritt. Og det gjør vi. Det er en psykologisk reise, og det er en del av den menneskelige natur å gi oss selv en støkk. Dette handler om dualiteten i oss - de mørke og de lyse sidene. Lecter er et klassisk eksempel på paradokset i mennesket.

«Goody, goody,» sier Hannibal i filmen, der han jaktes på fra alle kanter med begredelige konsekvenser for jegerne - ord vi knapt vil høre fra en kannibal skapt av forfatteren Thomas Harris gjennom års arbeid. Hans omfattende roman kunne vært redigert for lerretet av Lecter, så mye er kuttet i den, men med et lønnsomt prosjekt er selvsagt alle fornøyde.

Glefs

- Jeg liker manuset som det er, ellers hadde jeg ikke tatt jobben. På en stor produksjon må jeg også stole på regissører og produsenter. Jeg møter opp og gjør jobben min, er for mentalt lat til å blande meg for mye, og på en innspilling er skuespillerne bare toppen av isfjellet, påstår Hopkins.

Han glefser litt til ære for fotografene, like elegant som Hannibal i Firenzes gater - en kannibal kledd opp av Gucci med stort omhu.

«Hannibal» får norsk premiere alt 23. februar.

JAKT PÅ LERRETET : Julianne Moore er på jakt etter en utspekulert doktor Lecter. Foto: UIP
INSTINKT: - Når det føles riktig, går det greit. Min metode er instinktiv og ubevisst, sier Hopkins. Foto: GORM K. GAARE