Knallgod krim om Finnmark

Jørgen Gunnerud skriver som vanlig veldig godt.

Jørgen Gunnerud har nok en gang skrevet en solid krimroman.   Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Jørgen Gunnerud har nok en gang skrevet en solid krimroman. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

|||ANMELDELSE: Etter ti bøker kan vel ikke Jørgen Gunnerud lenger sies å være den store hemmeligheten i norsk krim, men han er fortsatt en drivende god forfatter. Og «Skje din vilje» er en av de beste krimromanene denne høsten, og det skyldes ikke minst den originale hovedpersonen.

Utypisk helt Magnus Akselsen, lensmann i fiktive Korsfjord i Finnmark, dukket sist opp i «Djevelen holder lyset», han er kanskje den mest utypiske krimhelten man kan tenke seg — godt voksen, avholdsmann, læstadianer, så lite urban som det går an — og likevel en dypt fascinerende skikkelse som man lærer seg å like.

Det er ikke noe tilgjort ved ham, ingen koketterende trekk, han er jordnær og traust og har til og med et par fellestrekk med Snåsamannen.

Knallgod krim om Finnmark

Akselsen er ikke lensmann når boka starter, han har tatt tenkepause på ubestemt tid fra jobben. Han befinner seg i barndomshjemmet/hytta, når han blir vekket av bikkja midt på natten og finner en drivende båt med et lik om bord. Han varsler politiet om funnet, men sovner av igjen før de rekker fram. Og da er bikkja skutt og båten med liket borte.

Forsvunnet niese Omtrent samtidig finner Akselsen ut at hans unge niese Aud er borte. Hun er datter av hans søster Beate, som han har lite kontakt med — hun er alkoholisert og har ingenting til felles med broren — og  den siste tiden har Aud jobbet som barnepike hos en velstående forretningsmann. Akselsen engasjerer seg i begge sakene, og får assistanse av to ferske betjenter: drammenseren Tranh og eks-marinejegeren Svein Lie.

«Skje din vilje» er en krimroman med lett internasjonale overtoner, men Jørgen Gunnerud holder intrigen i stramme tøyler hele tiden, han skeier aldri ut i de store fakter, men holder handlingen hele tiden innenfor troverdige rammer.

Likevel er nok dette den mest actionfylte Gunnerud-krimmen så langt, og med en historie som også tar opp i seg aktuelle temaer som kriminelle asylsøkere og den ulmende konflikten mellom samene og den ikkesamiske befolkningen, blir dette en ganske så frisk roman fra dagens Finnmark.