Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knallgod krimdebut

Läckbergs meget gode førsteroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Med bøkene om politimannen Patrik Hedström og forfatteren Erica Falck, har Camilla Läckberg for lengst etablert seg som en av Skandinavias mestselgende krimforfattere.

I mai ga Läckberg ut sin sjette roman, «Sjöjungfrun», på svensk, mens i Norge kommer Gyldendal endelig med hennes debut fra 2004.

Jeg er alltid nøye med å lese bokserier i riktig rekkefølge, for å ikke gå glipp av det som måtte være av lange linjer som en forfatter legger inn i bøkene sine, de små sidehistoriene som utvikler seg fra bok til bok. Og det var faktisk mye leserne gikk glipp av ved å begynne på bok to, her er det bakgrunnsinformasjon om hovedpersonene som har hatt betydning for de påfølgende historiene.

Aha-opplevelse

Derfor ga det en slags aha-opplevelse å lese «Isprinsessen», fordi her får leseren en ordentlig introduksjon til persongalleriet: Her er Erica og Patrik, Bertil Mellberg og Annika Jansson og, ikke minst, småbyidyllen Fjällbacka. Og dessuten er det bare å innrømme at Camilla Läckbergs debutroman er knallgod, den har et plott som er så gjennomført og uangripelig at mang en dreven krimkonstruktør ville hatt vanskelig med å gjøre henne etter.

Erica Falck er hjemme i Fjällbacka for å rydde i foreldrenes hus, etter at begge omkom i en bilulykke. En dag blir hennes gamle venninne Alexandra Wijkner funnet død i sitt barndomshjem, og Erica blir raskt blandet inn i etterforskningen. Alexandra var gift med en velstående forretningsmann i Göteborg, men tilbrakte mye tid alene i huset i Fjällbacka. Ryktene går om at hun hadde kontakt med en forfyllet kunstmaler i småbyen, og initiativrike Mellberg (som er mye ondere enn den buskisfiguren han gjør i seinere bøker) finner raskt sin egen løsning på saken.

I balanse

Camilla Läckbergs påfølgende bøker har vært av ujevn kvalitet, noen har hatt et for konstruert plott, andre har fokusert litt for mye på familielykke og -travelhet, men i «Isprinsessen» er alt i balanse. Først og fremst er dette en spennende kriminalroman, og det utenforliggende tar ikke altfor stor plass. En frisk debut, for å si det enkelt, og kanskje til og med hennes beste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!