Knallgod krimdebut

Läckbergs meget gode førsteroman.

BOK: Med bøkene om politimannen Patrik Hedström og forfatteren Erica Falck, har Camilla Läckberg for lengst etablert seg som en av Skandinavias mestselgende krimforfattere.

I mai ga Läckberg ut sin sjette roman, «Sjöjungfrun», på svensk, mens i Norge kommer Gyldendal endelig med hennes debut fra 2004.

Jeg er alltid nøye med å lese bokserier i riktig rekkefølge, for å ikke gå glipp av det som måtte være av lange linjer som en forfatter legger inn i bøkene sine, de små sidehistoriene som utvikler seg fra bok til bok. Og det var faktisk mye leserne gikk glipp av ved å begynne på bok to, her er det bakgrunnsinformasjon om hovedpersonene som har hatt betydning for de påfølgende historiene.

Aha-opplevelse

Derfor ga det en slags aha-opplevelse å lese «Isprinsessen», fordi her får leseren en ordentlig introduksjon til persongalleriet: Her er Erica og Patrik, Bertil Mellberg og Annika Jansson og, ikke minst, småbyidyllen Fjällbacka. Og dessuten er det bare å innrømme at Camilla Läckbergs debutroman er knallgod, den har et plott som er så gjennomført og uangripelig at mang en dreven krimkonstruktør ville hatt vanskelig med å gjøre henne etter.

Erica Falck er hjemme i Fjällbacka for å rydde i foreldrenes hus, etter at begge omkom i en bilulykke. En dag blir hennes gamle venninne Alexandra Wijkner funnet død i sitt barndomshjem, og Erica blir raskt blandet inn i etterforskningen. Alexandra var gift med en velstående forretningsmann i Göteborg, men tilbrakte mye tid alene i huset i Fjällbacka. Ryktene går om at hun hadde kontakt med en forfyllet kunstmaler i småbyen, og initiativrike Mellberg (som er mye ondere enn den buskisfiguren han gjør i seinere bøker) finner raskt sin egen løsning på saken.

I balanse

Camilla Läckbergs påfølgende bøker har vært av ujevn kvalitet, noen har hatt et for konstruert plott, andre har fokusert litt for mye på familielykke og -travelhet, men i «Isprinsessen» er alt i balanse. Først og fremst er dette en spennende kriminalroman, og det utenforliggende tar ikke altfor stor plass. En frisk debut, for å si det enkelt, og kanskje til og med hennes beste.