Anmeldelse: Margaret Atwood, Gileads døtre

Knallgod, men skuffer på ett punkt

Margaret Atwoods oppfølger til «Tjenerinnens beretning» er en knallgod roman, men ikke vent deg noen rystende utfall mot Trump.

MED GILEADS DØTRE: Margaret Atwood lanserte sin nye roman i London i dag, i selskap med utkledde «tjenerinner» og andre døtre av Gilead. Foto: NTB SCANPIX
MED GILEADS DØTRE: Margaret Atwood lanserte sin nye roman i London i dag, i selskap med utkledde «tjenerinner» og andre døtre av Gilead. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sjelden blir ei bok blir sluppet med så store forventninger som «Gileads døtre». Den snart åtti år gamle Margaret Atwood har ventet i 34 år med å skrive oppfølgeren til «Tjenerinnens beretning»; den feministiske dystopien om den kristenfundamentalistiske, totalitære staten Gilead.

Boka har vært eventyrlig suksess, ikke minst på grunn av tv-serien «The Handmaid's Tale», med Elisabeth Moss i hovedrollen. Som roman er «Gileads døtre» svært vellykket, men på ett punkt er det fare for at fansen kan bli skuffet.

Tre nye stemmer

Der tjenerinnen Offred var eneste stemme i forrige bok, har «Gileads døtre» tre fortellerstemmer. Den ene, og etter min mening mest spenstige, kjenner vi fra før. Det er den mektige og nådeløse hunndjevelen Tante Lydia fra «Tjenerinnens beretning». Gjennom de femten åra som har gått, har hun styrt kvinnesiden «med jernhånd i silkehanske», der hun holder orden i egne rekker gjennom å sette de andre «Tantene» opp mot hverandre. Hun har også samlet nok snusk om samtlige toppledere til at de aldri vil våge å røre henne.

Dette er en glitrende satire over kynisk maktmisbruk. Det samme er avdekkingen av Tante Lydias bakgrunn før Gilead tok makta. Fortellingen om hvorfor Tante Lydia ble som hun ble, tilhører bokas beste og mest dramatiske scener.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer