Anmeldelse: Ane Barmen og Sofia Nordin

Knallgode ungdomsbøker

I beit for julegave til tenåringen? Her er kanskje løsningen.

BRAGEPRISEN: Ane Barmen fikk Brageprisen for sin første ungdomsroman, som handler om ei ung jente i sorg. Foto: NTB SCANPIX
BRAGEPRISEN: Ane Barmen fikk Brageprisen for sin første ungdomsroman, som handler om ei ung jente i sorg. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er lenge siden jeg har slukt ei bok på den måten som jeg har lest Ane Barmens brageprisvinnende debutroman.

Den siste uka har jeg storkost meg med både hennes og den anerkjente svenske forfatteren Sofia Nordins nye ungdomsroman.

Ved siden av at de er knallgode, har bøkene til felles at de handler om sorg, vennskap og psykiske lidelser, med en 17 år gammel jente som jeg-person. Begge har tunge temaer, men en energi som løfter leseren.

Ungdom og angst

Det er mye ærlig og lun humor i boka til Ane Barmen. Forfatteren har et skarpt blikk for familiedynamikk og forskjellen mellom by og bygd; hovedpersonen Louise har flytta på hybel noen timers kjøretur unna for å gå på videregående i Ålesund og er nå hjemme igjen på sommerferie.

Men samtidig som jeg ler godt av Louises harselering med TV-programmet «Åndenes makt» og familiens passiv-aggressive oppførsel, er det jentas sorg som er hovedtemaet her. Louise har mista sin beste venn gjennom hele livet, Tormod. Hun vil ikke snakke for mye om ham, for hun er redd for at minnet av ham skal forvitre, og hun klarer derfor ikke å håndtere sorgen på en god måte. Sorgen manifesterer seg etter hvert som en angst som Louise forsøker å mestre på egen hånd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer