Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knallhard Doyle

En underklasseodyssé gjennom kaos og vold, men selvfølgelig ikke uten Doyles patentregistrerte humor.

Henry blir født i 1901 i Dublin, den tredje sønnen i familien Smart og den første som ikke dør som spedbarn. Han er også Henry nummer to, den første er nå en stjerne på himmelen ifølge moren til Henry. Faren, en leiemorder med trebein som del av arsenalet, forsvinner kjapt ut av guttens liv, noe vi etter hvert er blitt vant til at fedre i irske romaner gjør.

Som 14-åring i IRA

Henry må tidlig stole på seg sjøl, og i ung alder lærer han seg til å stjele for føden. Dublins gater blir hans skole, og lillebror Victor et permanent påheng.

Som fjortenåring går Henry inn i IRA, og i romanens kanskje beste kapittel skildrer Doyle påskeopprøret i 1916.

Nøkternt skriver han fram kjøttmølja av mennesker og hester - den reelle kostnaden - og avglorifiserer all revolusjonsromantikk. Doyle er langt fra noen grønnøyd dyrker av irske stereotyper, og Henrys motivasjon for å verve seg til IRA er da også langt fra edel. Henry får et større kick av være noen - av å støvle rundt i Dublins gater med geværet over skuldra - enn av å slåss for Republikken. Henry skyter og dreper alt han er blitt nektet og lar like gjerne kulene sine smadre utstillingsvinduene til snobbete butikker som å pløye dem inn i uniformerte briter.

Henrys sinne er en drivkraft, på linje med hans uraffinerte livsglede og håpet om at han en dag skal treffe igjen sitt livs kjærlighet, en kvinne han bare kjenner som frøken O'Shea, og som på alle måter er hans like.

«En stjerne ved navn Henry» er første bind i en planlagt trilogi som skal følge Henry Smart gjennom 1900-tallets Irland, et århundre som ble født i uro og som akselererte gjennom opprør, sekterisk vold og kaos til skinnfred.

Kartlegger det råtne

Roddy Doyle har fanget historien i stedet for å la seg fange av den. Han gjør seg nytte av alt han har lært under skrivingen av sine tidligere romaner, og har beveget seg bort fra dialogbaserte hyllester til den irske familien til en brutal disseksjon av samme institusjon, en kartlegging av det råtne ikke bare i familien, men i nasjonen. Språklig opererer Doyle med totalt gehør, beskrivelsene velter leseren med seg i voldsomme kaskader fra hendelse til hendelse til både leseren og Henry til slutt står nakne igjen.

Bjørn Alex Herrman har levert en akkurat så suveren oversettelse som vi er blitt vant til fra den kanten når han går i inspirert nærkamp med tastaturet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling