Knallhard konkurranse

Høsten og julestria er høysesong for platesalg. I år skal et uvanlig sterkt lag av norske artister kjempe om oppmerksomheten.

Hva har Bertine Zetlitz, Odd Nordstoga, Askil Holm, DeLillos, Kurt Nilsen, Bjørn Eidsvåg, Jan Werner Danielsen, CC Cowboys, Sondre Lerche og Morten Abel til felles? Alle sammen kan vise til imponerende salgstall, og alle slipper nye album i høst.

Dermed er det klart for et veritabelt bikkjeslagsmål om det lukrative juleplatesalget, som er ekstra viktig i et fallende marked.

Andre halvdel av året er som regel høysesong for de aller mest profilerte plateslippene, men i år er tendensen spesielt tydelig.

-  Det blir mye å konkurrere mot, men samtidig vet vi at vi kan få et ganske stort volum ut i denne perioden, sier platedirektør Lena Midtveit i Sony BMG - som har Eidsvåg og Kurt Nilsen i stallen.

Bertine i London

Bertine Zetlitz har igjen vært i studio sammen med den Londonbaserte norske produsenten Fred Ball. Han satt også bak platene på kritiker og publikumsyndlingen «Rollerskating» fra 2004. Albumet skal være i hyllene i september. Da får hun selskap av DeLillos \'85 - originalbesetningen med Rune Lindstrøm på trommer. Kurt Nilsen og Askil Holm nyter begge suksess i de nye gitarkameratene, og begge slipper album i høst.

Holm er ikke en like sikker vinner som Nilsen, men med drahjelp fra gitarkameratene, er han en outsider. Den nye radiosingelen «Where The Angels Sleep» har imidlertid en ganske annet preg enn hans tidligere utgivelser, og det blir spennende å se hva slags mottakelse Namson-gutten får.

CC Cowboys skal forsøke seg på en DumDum Boys, og slipper sitt comebackalbum i september.

KOMMER TIL HØSTEN: Kurt Nilsen
KOMMER TIL HØSTEN: Kurt Nilsen Vis mer

Sondre Lerche er aktiv for tida, og skal slippe sitt andre album for året nærmere jul. Albumet skal spilles inn i Los Angeles, og skal være en mer rocka plate enn bergenserens tidligere utgivelser.

Mens platesalget generelt stuper, viser statistikken at det er gode muligheter for å få solgt album i julestria. I månedene september til desember, selges det cirka en halv million flere plater per måned enn ellers i året.

Det er ingen dårlig idé for selskapene å satse på norske artister. Det er nemlig de norske platene som holder mest stand i det fallende platemarkedet. I desember i fjor ble det solgt en halv million norskproduserte album. Det var en økning på 31 prosent i forhold til 2004. Totalt hadde norskproduserte album 40 prosent andel av det totale platesalget denne måneden.

For året som helhet hadde faktisk de norske albumene en økning i salget på 28 prosent, mens det totale platesalget falt med 11 prosent.

De norske artistene som gir ut plate i høst, har også gode tall å leve opp til. Eidsvåg og Nordstoga solgte solide 160 000 og 150 000 av sine forrige album, mens Zetlitz\' og Abel begge solgte 80 000. Kurt Nilsen solgte 180 000 av debutalbumet i 2003, og 87 000 av oppfølgeren i 2004.

-  Mista troa

Asbjørn Slettemark er redaktør i musikktidsskriftet FaroJournalen. Han peker på at det internasjonalt er en tendens til at platebransjen setter slippdatoer for albumene nærmere og nærmere jula.

-  Det virker som platebransjen nesten har mistet troa på at det går an å selge plater før ut i september måned, sier Slettemark.

Han mener norsk platebransje faktisk i år har klart å bevise at det går an å selge plater også tidlig på året.

-  Det er viktig at bransjen holder hodet kaldt, og fortsetter å ha tro på at det går an å selge plater resten av sesongen også. Elvira Nikolaisen fikk for eksempel det albuerommet hun trengte for å selge 25 000 plater, og det tror jeg Sony BMG var ganske bevisste på at de skulle gi henne. DumDum Boys er også et eksempel på at det går an å selge plater på vårparten, sier Slettemark.

Spennende debutanter

Lista over norske plater til høsten inneholder også flere navn. Bak de store navnene som lanseres av de store plateselskapene, lurer det en rekke spennende utgivelser. Bjørn Torske, Kim Hiortøy, Frost (Aggie Frost Peterson), David Ruiz, Ralph Myers, Furia, Salvatore, Kristina Bjordal og Kristian Asbjørnsen (fra Dadafon) kommer alle sammen med nye plater.

Flere lovende debutanter kommer også til overflaten. Sex Beat (tidligere Beautiful People) kommer med sitt etterlengtede album. Magnus Hængsle som for tiden er å se på forsiden til Natt og Dag, debuterer i august. Grand Island - et av bandene som markerte seg sterkt på Bylarm i Tromsø i år, kommer også med debutalbum i august. Lindstrøm (ene halvdelen av DJ/produsent-duoen Lindstrøm & Prins Thomas) gir ut album i oktober.

KOMMER TIL HØSTEN: Bertine Zetlitz
KOMMER TIL HØSTEN: Bjørn Eidsvåg
KOMMER TIL HØSTEN: Odd Nordstoga
KOMMER TIL HØSTEN: Sondre Lerche
KOMMER TIL HØSTEN: Lars Lill-Stenberg
KOMMER TIL HØSTEN: Morten Abel