Anmeldelse: «Selvportrett»

Knapt sett noe sterkere

Dokumentarfilmen «Selvportrett» handler om skam og smerte omgjort til kunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Det er som å ha et naziregime i sin egen kropp. Slik karakteriserte fotokunstneren Lene Marie Fossen anoreksien, sykdommen som tok livet av henne, 33 år gammel. Da hun døde i oktober i fjor, var dokumentarfilmen «Selvportrett» ferdig innspilt. Det er blitt en rystende film; en film til å gråte av.

Dokumentarfilmmakerne Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin har laget et portrett som både er et sykdomsforløp i all sin gru, og samtidig et kunstnerportrett som yter rettferdighet til det som viste seg å være en av Norges mest talentfulle fotografibegavelser. Det er også en oppveksthistorie om et barn som nektet å bli voksen. Som ville fryse livet fast som 10-åring, og som klarte det; hun opplevde aldri noen fysisk pubertet.

Madonna-aktig

Det føles nesten paradoksalt at Lene Maries egne svart/hvitt-portretter som innleder filmen, nesten utelukkende består av gamle mennesker. Tannløse, rynkete, værbitte mennesker fra den greske øya Chios hvor hun stadig vendte tilbake for å fotografere. Det var også der hun fant kulissene for sin selvportrettserie der hun framstår delvis avkledd, så radmager at man kan telle hvert ribbein i den blottede brystkassen hennes. Hun befinner seg i et forfallent leprasykehus, i et rom med ødelagte jernsenger, løs murpuss på de falmete blålige veggene og et slags kors øverst der lyset trenger inn utenfra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer