Knausen som fødte et berg

Karl Ove Knausgård er den nye Hamsun, Mykle, Elvis og Obama. Hvor skal det ende? spør Kjetil Rolness i denne kommentaren.

HVA GJØR KNAUSGÅRD i år 2020? Han skriver på  «Min kamp. Førtitredje bok», mener Kjetil Rolness i denne fremmadskuende kommentaren. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HVA GJØR KNAUSGÅRD i år 2020? Han skriver på «Min kamp. Førtitredje bok», mener Kjetil Rolness i denne fremmadskuende kommentaren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||HAN ER SLITEN NÅ. Det stadig lengre og gråere håret henger som frynser fra et gammel teppe over tastaturet. Furene mellom øynene har snart nådd inn i beinet. Ansiktet ligner en maske av aske. Han greide toogtredve sider i dag. Takk Gud for de hemmelige privattimene hos Frid Ingulstad.

Vi er i en femromsleilighet i Malmö. Året er 2020. Karl Ove Knausgård holder ut, midtveis i «Min kamp. Førtitredje bok», en energisk og detaljrik roman om et ydmykende toalettbesøk under Aschehougs hagefest i 1999. Heldigvis kan han røyke inne nå, gi faen i husarbeid, bare skrive, skrive, være i teksten, et annet sted, mer virkelig enn livet. Kona og de sju ungene flyttet tilbake til Stockholm etter en smertelig, men betagende skildret skilsmisse i bind 34-37. De andre beboerne fulgte etter i fjor. De orket ikke bo under beleiring.

HELIKOPTERE KRETSER rundt blokka hele døgnet. På gateplan kjemper politi og helsepersonell mot paparazzifotografer, reality-TV-team og en oppspilt Agnes Moxnes fra NRK P2: «Jeg har besøkt ham før! Slipp meg inn!» Forfatterens fans og disipler, de såkalte knauserne, har rigget seg til med bobiler (av merke Knaus) og bannere: «Vi er glad han finnes.» «Han skriver vårt liv.» Bak sperringene lyder militante rop: «Én kamp! Ett blod! Ett folk!» Det er knauzistene, unge alvorlige menn med skinnfrakk og Hitler-sveis, glødende av lengsel etter jorden, slekten og det norske tyvetallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer