Knausgaard røper at han vil skrive romaner igjen

- Jeg føler meg dum, sier kritikerroste Karl Ove Knausgård.

BOKAKTUELL: Karl Ove Knausgård er hyllet verden over, men føler ikke at hans selvbilde passer hyllesten.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOKAKTUELL: Karl Ove Knausgård er hyllet verden over, men føler ikke at hans selvbilde passer hyllesten. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): -  Jeg forstår ingen ting, om noen ting. Jeg har skrevet om atomer for eksempel, men jeg forstår ikke hva det er, og det er en drivkraft. Det finnes en enorm energi i det at vi ikke forstår, sier Karl Ove Knausgård.

Den verdenskjente norske forfatteren er hyllet for å sette ord på vanlige fenomener slik at lesere verden over forføres, nå sitter han og dveler ved ordene for å fortelle om hvor de spesielle skildringene kommer fra.

- Jeg legger nesten ikke merke til noen ting, jeg er veldig lite observant, det er bare gjennom skrivningen jeg oppdager det nye, sier han, tar et drag av en sigarett og fortsetter:

- Jeg tenker ingen ting når jeg skriver, det er det som er nøkkelen til å skrive. De handler om å forsvinne inn i et annet sted, der jeg er veldig konsentrert, et sted som minner om stedet man er som leser og forsvinner inn i ei bok,  sier han.

Undrende til genierklæringen Hans prosjekt «Min Kamp» har blitt kritikerrost, hyllet med flere internasjonale priser og Knausgård har fått legendestatus innenfor litteraturen. Selv stiller han seg undrende til genierklæringene han til stadighet får.

- Jeg føler meg dum og utilstrekkelig, som en idiot. Det er veldig vanskelig for meg å komme ut og møte bildet av at jeg har betydning. For det stemmer ikke med mitt selvbilde, det er totalt krasj, sier forfatteren åpenhjertig.

Skriver til sitt ufødte barn Min Kamp var et 3500 siders selvbiografisk prosjekt der forfatteren utleverte både seg selv og sine nærmeste. Den siste boka slutter med at Knausgård forteller at han gir seg som forfatter.

I hans nye prosjekt tar Knausgård en litt annen tilnærming til fortellerkunsten.

Via små essay vil han fortelle sitt ufødte barn om verden som venter på utsida av morens varme mage. Prosjektet er delt inn etter årstidene og årets måneder. Den første av de fire bøkene kom ut i september og har fått navnet «Om høsten». Her deler Knausgård sine betraktninger om alt fra blod, toalettskåler, tyggegummi, kjønnslepper, stillhet, oppkast, grevlinger til sola og øyne.

Dagbladets anmelder mente første bok kunne virke ufrivillig komisk, mens andre anmeldere bøyer seg i støvet for forfatteren. Knausgård selv forteller at dette er et prosjekt der han har valgt seg ett ord, og skrevet en kort tekst med utgangspunkt i dette ordet hver dag.

- Det var en gammel idé fra 1999, rett etter at jeg hadde gitt ut min først bok. Jeg hadde mange ord, men da kunne jeg ikke skrive tekstene. Nå er jeg blitt fri fra alt det indre, og da kunne jeg skrive om ting utenfor meg selv, sier han.

- Jeg skriver på samme måte om oppkast som jeg skriver om Gud. Det er slik jeg tenker verden er, at det ikke er forskjell på ting, men det er vi som lager hierarkier og tenker at noe er godt eller vondt eller viktig, sier han.

Vil skrive flere romaner Hans neste bok heter «Om vinteren» og kommer i november, der fortsetter han i samme stil. Han vil trolig også komme tilbake til det å skrive romaner, røper forfatteren.

- Jeg skrev at jeg ikke lenger var forfatter i «Min Kamp». Jeg har skrevet mye etter, men ikke fiksjon. Men jeg fortsetter å skrive, og plutselig skriver jeg en Science fiction roman, sier han.

Nylig ble det kjent at Knausgård skal reise rundt om i Norge med forfatterkollega Jo Nesbø og Harald Eia og ha foredrag, det synes Knausgård kan bli utfordrende. Men etter en pinlig hendelse i Los Angeles der han glemte spørsmålet, har han ikke lenger sceneskrekk.

- Jeg ble bare sittende stille til noen begynte å le, helt til jeg hørte hånlatter. Siden har jeg tenkt at det er det verste som kan skje på en scene, og hvor farlig var det egentlig?

Han liker også det at han ikke vet hva som kommer.

- Ved planlegging forsvinner nerven, sier han.

Akkurat nå er det nerve i alt den kritikerroste forfatteren foretar seg.

Knausgård sier at han føler seg veldig heldig etter verdenssuksessen, og at den har gitt han mange nye og uventede muligheter. For tida skriver han på et filmmanus, han får flere internasjonale tilbud og i går kom nyheten om at han skal være med på det legendariske TV-showet «The Late Show» med Stephen Colbert i USA.

-  Suksessen har skaffet meg et stort frirom. Jeg vet at i fem år til kommer bøkene mine til å komme ut, uansett hvor dårlige de er. Da kan jeg benytte sjansen og gjøre hva som helst nå en liten periode, sier han og smiler.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram