Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

­­

Knausgård: - Vanskelig å akseptere at Dylan får Nobelprisen i litteratur

Men Knausgård synes det er fantastisk at komiteen åpner opp for ny type litteratur.

FIENDER: Karl Ove Knausgård fikk krass kritikk fra flere hold etter publisringen av «Min kamp», blant annet brøt familien på farens side all kontakt med ham. Til britiske fans sier han at man ikke er en ekte forfatter før manhar fiender. Foto: Tor Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix
FIENDER: Karl Ove Knausgård fikk krass kritikk fra flere hold etter publisringen av «Min kamp», blant annet brøt familien på farens side all kontakt med ham. Til britiske fans sier han at man ikke er en ekte forfatter før manhar fiender. Foto: Tor Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forfatter Karl Ove Knausgård har tatt både norske og internasjonale lesere med storm, og har for lengst fått en stor stjerne også i utlandet.

Da Knausgård mandag svarte på spørsmål fra den britiske fansen, sa han at det er vanskelig å akseptere at det er Bob Dylan som får årets Nobelpris i litteratur.

- Jeg er veldig delt. Jeg elsker at komiteen åpner opp for andre typer litteratur - sangtekster og så videre. Jeg synes det er fantastisk. Men når jeg vet at Dylan kommer fra samme generasjon som Pynchon, Philip Roth og Cormac McCarthy er det vanskelig for meg å akseptere det. Jeg synes en av de tre skulle ha fått den, skriver han i spørsmålsrunden arrangert av avisen The Guardian.

Men han legger til at hvis en av dem får prisen neste år, er alt bra.

- Berikende å ha fiender

I tillegg til lovord for forfatterskapet, har Knausgård også fått sterke reaksjoner og krass kritikk for å ha utlevert sine nærmeste i «Min kamp»-bøkene. Blant annet reagerte farssiden av familien hans sterkt på hvordan Knausgårds far ble beskrevet i den første boka.

I spørsmålsrunden med den britiske fansen forteller han at det er berikende å ha fått fiender som følge av bokserien.

- Jeg har fiender. Det hadde jeg ikke før. Det er en berikende opplevelse. Du er ikke en ekte forfatter for du har fiender, skriver Knausgård.

Redd for å bli mislikt

Likevel betyr ikke dette at han ikke bryr seg om hva andre tenker om ham. Nettopp dette var grunnen til at det var så viktig for ham å skrive «Min kamp»-bøkene. Han forteller at han først opplevde det som å gå inn i helvete, å skrive kontroversielle ting som han visste at folk ville hate. Nå synes han derimot at det er frigjørende.

- Men i sosiale settinger er det fortsatt det samme - jeg er desperat etter å bli likt. Når jeg er på et event gjør jeg alt for å tilfredsstille publikum. Det er forferdelig og jeg kan ikke kontrollere det. Jeg er så redd for å bli mislikt, og så sitter jeg der og snakker om meg selv i en time, skriver Knausgård.

- Ville ha brent «Min kamp»

I et lengre intervju med The Paris Review i 2013 sa suksessforfatteren at han ville ha brent «Min kamp», hvis han kunne. Akkurat som han gjorde med dagbøkene sine da han var i 20-årene.

- Jeg var så flau, jeg kunne ikke holde det ut. Det er det samme med «Min Kamp». Hvis jeg kunne, ville jeg ha brent dem også, men det for er for mange utgaver - så det er umulig, sier han i intervjuet, og fortsetter:

- Det er en ting å være banal, dum og idiotisk på innsiden. Det er noe annet å ha fanget det skriftlig.

I september ga Knausgård ut «Om sommeren», den siste boken i sin årstidskvartett, som fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!