Knausgård avlyser alle offentlige opptredener av familiære årsaker

Hele høsten.

AVLYSER HØSTEN: Karl Ove Knausgård skulle blant annet vært gjest i TV-programmet «Babel» og deltatt på Norsk-amerikansk litteraturfestival på Litteraturhuset i Oslo
Forfatteren Karl Ove Knausgård under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.  
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
AVLYSER HØSTEN: Karl Ove Knausgård skulle blant annet vært gjest i TV-programmet «Babel» og deltatt på Norsk-amerikansk litteraturfestival på Litteraturhuset i Oslo Forfatteren Karl Ove Knausgård under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Karl Ove Knausgård (44) skulle blant annet startet høsten med å være gjest i TV-programmet «Babel» i Sverige og deltatt på Norsk-amerikansk litteraturfestival på Litteraturhuset i Oslo, men har nå avlyst alle opptredener i høst.

Det skriver Dagsavisen i dag.

- Det er familiesituasjonen som gjør at han må holde seg i Sverige, sier Eirik Bø, daglig leder i Pelikanen forlag, til avisa vedrørende at forfatteren også avlyste en opptreden på Louisiana Litteratur utenfor København for to uker siden.

Overfor Dagbladet opplyser Bø at Pelikanens bok «Nakker» med tekster av Knausgård og bilder av fotografen Thomas Wågström, som skulle komme i høst, nå er utsatt til våren.

- Han trenger å få organisert hverdagen, både for å skrive og være mer til stede hjemme. Kona har jo også gitt ut bok nylig, som har fått strålende anmeldelser i svenske aviser, og det er et større press på begge to, sier Eirik Bø til Dagbladet.

«Karl Ove Knausgård har opplevd enorm suksess, han har reist verden rundt og promotert bøkene sine i lang tid. Han får svært mange henvendelser fra inn- og utland. Nå har han bestemt seg for å avlyse alle arrangementer i høst for å skjerme seg selv og få ro til å skrive», opplyser forlaget Oktobers markedssjef Silje Tretvoll, i en e-post til Dagsavisen.
Knausgård har også pause fra skjønnlitteraturen, men essaysamlingen «Sjelens Amerika. Tekster 1996-2013», som utgis av Oktober forlag, og handler om Anders Behring Breivik, litteratur, og kunsten til Cindy Sherman, Sally Mae og Francisca Goodman, kommer som planlagt i høst.

- Det koster så mye om man skal skrive noe bra, det må handle om liv eller død hvis det skal bli bra. Og det tar lang tid, sa Knausgård om den skjønnlitterære pausen.

I tillegg skriver han på førsteutkastet av filmmanuset til boka «Ute av verden».