FORFALL: I fjor var Karl Ove Knausgård på plass da forfatterlandslaget møtte England på Stampesletta på Lillehammer. I år har han meldt forfall. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORFALL: I fjor var Karl Ove Knausgård på plass da forfatterlandslaget møtte England på Stampesletta på Lillehammer. I år har han meldt forfall. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Knausgård avlyser av «familiære årsaker»

Dropper boklesning og fotballsparking på litteraturfestivalen på Lillehammer.

||| Karl Ove Knausgård avlyser sine opptredener under Norsk Litteraturfestival 2010. Derfor blir han ikke å se i forfatterlandslagets kamp på Stampesletta fredag 28. mai, eller som oppleser i Søndre Park lørdag 29. mai, skriver festivalen i en pressemelding.

- Han har avlyst en rekke opptredener i det siste, og det han oppgir som begrunnelse er familiære årsaker og bokskriving, sier kunstnerisk rådgiver Endre Ruset Norsk litteraturfestival til Dagbladet.

- Ekstra leit
Ruset har selv vært i kontakt med Knausgård, og sier at festivalen er lei seg for at de nå mister et trekkplaster.

- Det er alltid trist. Hvert år er det noen avlysninger, men det er selvfølgelig ekstra leit når det er profilerte gjester som melder avbud. Men vi har uansett en del andre gode arrangementer rundt romanserien, sier Ruset.

Festivalen skal blant annet ha en debatt om «Min kamp», og skriver på sine hjemmesider:

Paneldebatt
«Hva sier Knausgårds seksbindsverk oss om litteraturen i dag? Virkelighetshunger har lenge vært en tendens i samtidslitteraturen. Med den massive populariteten rundt «Min kamp» har den offentlige interessen for forfattere som bruker sitt eget liv nådd et høydepunkt. Hva er verdien av Knausgårds bruk av eget og andres liv?»

I panelet sitter Klassekampens litteraturanmelder Tom Egil Hverven, forfatter og Knausgård-fan Stig Larsson, litteraturprofessor og Knausgård-kritiske Arne Melberg og Dagens Næringslivs bokanmelder Ane Farsethås. Karin Haugen er ordstyrer for det som på papiret ser ut til å kunne bli en heftig debatt.