SAMMENSATT:  Knausgård har i Min kamp tatt leserne gjennom uskyldig barndom, ungdomstid med utforsking av seksualitet og rus og livet som søkende student og sliten småbarnsfar. Nylig lot han lokkene falle, og mange har fundert over om det er et symbolsk uttrykk for at han nå avslutter sitt livsverk som forfatter. FOTO: SVT
SAMMENSATT: Knausgård har i Min kamp tatt leserne gjennom uskyldig barndom, ungdomstid med utforsking av seksualitet og rus og livet som søkende student og sliten småbarnsfar. Nylig lot han lokkene falle, og mange har fundert over om det er et symbolsk uttrykk for at han nå avslutter sitt livsverk som forfatter. FOTO: SVTVis mer

- Knausgård blir empatisk

Suksessforfatteren viser nye sider i Min kamp 6

(Dagbladet):«For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan. Så stopper det.» Første setning i Min kamp 1 satte tonen for Karl Ove Knausgårds omdiskuterte, selvbiografiske romanprosjekt. Forfatteren har varslet at han har hatt siste setning klar helt siden Min kamp ble påbegynt, og i morgen kommer den 1120 sider lange Min kamp 6, avslutningen som ifølge Knausgård fikk ham til å grine tastaturet fullt av tårer.

- Viser annen forståelse Forlagssjef i Oktober, Geir Berdahl, sier Min kamp 6 viser en forandring hos Knausgård.

- Knausgård viser en annen forståelse for et annet menneske. Han viser en mer empatisk side, som forteller om en forandring hos ham. Men boka føyer seg inn og utfyller romanprosjektet, Knausgård følger den opprinnelige intensjonen, sier Berdahl.

I Min kamp 6 gir Knausgård blant annet et portrett av mora, og boka inneholder innskutte essay om Hitler, Celan og Hamsun.

Vanskelig avslutning Knausgård har slitt med å fullføre romanprosjektet, og forkastet mye av stoffet til Min kamp 6 i fjor jul. Det opprinnelige målet formulerte han i forbindelse med lanseringen av Min kamp 1 i 2009:

- Prosjektet med «Min kamp» er å komme så nær min egen opplevelse av virkeligheten som det er mulig å komme. For å skape et så stort nærvær av verden som mulig bruker jeg meg selv og min egen historie, sa Knausgård til Dagbladet.

-MER FORSTÅELSE: Forlagssjef i Oktober, Geir Berdahl, mener Knausgård viser mer empati og forståelse i Min kamp 6. Foto: 

Nina Hansen.
-MER FORSTÅELSE: Forlagssjef i Oktober, Geir Berdahl, mener Knausgård viser mer empati og forståelse i Min kamp 6. Foto: Nina Hansen. Vis mer

Knaugård setter ord på utfordringene med Min kamp 6 i Hans Olav Brenners nye bok, «Om å skrive»:

- Dette er jo et prosjekt som handler om å være så oppriktig som mulig, men plutselig har det blitt en hel offentlighet rundt det, og dermed har det også blitt mye vanskeligere for meg å vite hva som er sant. Dessuten er det veldig vanskelig å skrive om det å bli kjent, sier Knausgård.

Avgjørende roman Trygve Riiser Gundersen, litteraturanmelder i Dagbladet, anmelder Min kamp 6 i morgendagens avis. Han oppsummerer det 3622 sider lange romanprosjektet slik:

- De to første bindene er store, litterære verk. De tre neste er mer konvensjonelle, og tar kronologisk for seg Knausgårds opplevelse av barndom, ungdom og tidlig voksentid. Bind 6 blir avgjørende for hvordan hele verket blir oppfattet som helhet, og alt tyder på at han har ambisjoner om å binde bolkene sammen og løfte alle seks.

- Trenger pause Like før morgendagens lansering har Karl Ove Knausgård frisert bort den karakteristiske løvemanken og uttalt at han gir seg som forfatter. Det siste betviles av både pr.-eksperter og forlagsfolk. Knausgårds forlagssjef tror ikke forfatterkarrieren er over.

- Nei. Han er forfatter. Men han har brukt lang tid på prosjektet og skrevet omfattende bøker. Nå trenger han en pause til lansering og andre ting, sier Berdahl.

- Knausgård blir empatisk