MED PÅ STRANDA: Karl Ove Knausgårds bøker kommer til å være med i strandbagen til mange nordmenn i sommer.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
MED PÅ STRANDA: Karl Ove Knausgårds bøker kommer til å være med i strandbagen til mange nordmenn i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

Knausgård er årets strandlesning

Rett inn på førsteplass.

|||Bøkene hans oppfyller kanskje ikke de mest åpenbare kriteriene for strandlektyre. Men ved inngangen til sommerferien er Karl Ove Knausgård kongen av boklista.

«Min kamp. Femte bok» føk rett inn på førsteplass på boklista etter én uke i salg. Samtidig gjør «Min kamp. Første bok» comeback på 10. plass.

Snart nytt opplag
- Vi hadde forventet at det skulle gå bra, men at den suser rett inn på førsteplass, er kjempebra, sier Elisabeth Steen, markedssjef i forlaget Oktober.

Den siste boka har foreløpig solgt 13 000 av et opplag på 20 000, etter under to uker i salg.

- Vi sjekker salgstallene hver dag for å se når vi skal bestille nytt opplag, sier Steen.

Den første boka i serien selger fortsatt best, og har nå et opplag på 65 000. Totalopplaget for de fem bøkene er foreløpig 185 000. Til høsten kommer sjette og siste bok. Den får et førsteopplag på minimum 20 000, forteller Steen.

Blandet kritikk
For bokkjøperne spiller det liten rolle at «Min kamp. Femte bok» fikk nokså blandet mottakelse blant anmelderne.

Dagbladets Trygve Riiser Gundersen var blant de mer kritiske, og skrev blant annet:

«Ut ifra konvensjonelle litterære kriterier er «Min Kamp. Femte bok» langt fra vellykket. Til gjengjeld har den et primitivt narrativt sug over seg, og en slags klaustrofobisk desperasjon som kanskje ikke kunne vært framstilt på konvensjonelt litterære måter.»

Kokebokboom
Knausgård er den eneste nyheten på bestselgerlista for skjønnlitteratur denne uka. På generell liste har Wenche Andersens «Hyttemat» klatret inn på sjuendeplass, og bidrar med det til en aldri så liten kokebokboom på lista. Hele fem av ti bøker er kokebøker.

Den mest populære er Sofie Hexebergs «Frisk med lavkarbo», som har ligget på lista i 12 uker.