Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knausgård fikk Brageprisen for «Min kamp»

Mottar heder, ære og 75 000 kroner.

FIKK BRAGEPRISEN: Forfatter Karl Ove Knausgård har fått både skryt og kjeft for "Min kamp"-prosjektet. Nå kan han notere seg en av litteratur-Norges høyesthengende priser for den første boka i serien. Foto: Berit Roald / SCANPIX
FIKK BRAGEPRISEN: Forfatter Karl Ove Knausgård har fått både skryt og kjeft for "Min kamp"-prosjektet. Nå kan han notere seg en av litteratur-Norges høyesthengende priser for den første boka i serien. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

||| Karl Ove Knausgård (41) fikk torsdag kveld den prestisjetunge Brageprisen for sin roman «Min Kamp. Første bok».

Romanen er første del i Karl Ove Knausgårds varslede seksbindsroman, som har et sterkt selvbiografisk preg.

Prosjektet har blant annet skapt debatt om hvor langt forfattere kan gå i å utlevere sine omgivelser.

— I «Min kamp 1» går Knausgård tettere på et menneske enn vi vanligvis opplever i litteraturen. Han utleverer sin hovedperson og sine omgivelser med nådeløst, men åpent blikk. At forfatteren åpenbart er sterkt forankret i sin egen biografi, gir romanen snarere et allmenngyldig enn et privat preg, skriver juryen i sin begrunnelse.

Ifølge Store norske leksikon består prisen av 75 000 kroner i tillegg til Bragestatuetten.

Karl Ove Knausgård debuterte i 1998 med romanen «Ute av verden», som han ble tildelt Kritikerprisen for. I 2004 utga han den kritikerroste romanen «En tid for alt».

Tor Åge Bringsværd (70) ble tildelt hedersprisen under årets Brageprisutdeling i Oslo torsdag.
Bringsværd debuterte i 1967 og er blant annet kjent for skikkelser som Ruffen, Karsten & Petra, Berte og Kaptein Puma; bøker som Bløtkakemannen, Gobi-bøkene og Syvsoverens dystre frokost, og for det lange samarbeidet med Jon Bing.

Maria Parr (28) fikk pris for årets barnebok, «Tonje Glimmerdal», mens Aftenposten-journalisten Kjetil S. Østli (34) hedres for dokumentarboka «Politi og røver». (NTB)

HEDERSPRIS: Til Tor Åge Bringsværd (70).
HEDERSPRIS: Til Tor Åge Bringsværd (70). Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media