Knausgård fikk Brageprisen for «Min kamp»

Mottar heder, ære og 75 000 kroner.

FIKK BRAGEPRISEN: Forfatter Karl Ove Knausgård har fått både skryt og kjeft for "Min kamp"-prosjektet. Nå kan han notere seg en av litteratur-Norges høyesthengende priser for den første boka i serien. Foto: Berit Roald / SCANPIX
FIKK BRAGEPRISEN: Forfatter Karl Ove Knausgård har fått både skryt og kjeft for "Min kamp"-prosjektet. Nå kan han notere seg en av litteratur-Norges høyesthengende priser for den første boka i serien. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Karl Ove Knausgård (41) fikk torsdag kveld den prestisjetunge Brageprisen for sin roman «Min Kamp. Første bok».

Romanen er første del i Karl Ove Knausgårds varslede seksbindsroman, som har et sterkt selvbiografisk preg.

Prosjektet har blant annet skapt debatt om hvor langt forfattere kan gå i å utlevere sine omgivelser.

— I «Min kamp 1» går Knausgård tettere på et menneske enn vi vanligvis opplever i litteraturen. Han utleverer sin hovedperson og sine omgivelser med nådeløst, men åpent blikk. At forfatteren åpenbart er sterkt forankret i sin egen biografi, gir romanen snarere et allmenngyldig enn et privat preg, skriver juryen i sin begrunnelse.

Ifølge Store norske leksikon består prisen av 75 000 kroner i tillegg til Bragestatuetten.

Karl Ove Knausgård debuterte i 1998 med romanen «Ute av verden», som han ble tildelt Kritikerprisen for. I 2004 utga han den kritikerroste romanen «En tid for alt».

Tor Åge Bringsværd (70) ble tildelt hedersprisen under årets Brageprisutdeling i Oslo torsdag.
Bringsværd debuterte i 1967 og er blant annet kjent for skikkelser som Ruffen, Karsten & Petra, Berte og Kaptein Puma; bøker som Bløtkakemannen, Gobi-bøkene og Syvsoverens dystre frokost, og for det lange samarbeidet med Jon Bing.

Maria Parr (28) fikk pris for årets barnebok, «Tonje Glimmerdal», mens Aftenposten-journalisten Kjetil S. Østli (34) hedres for dokumentarboka «Politi og røver». (NTB)

HEDERSPRIS: Til Tor Åge Bringsværd (70).
HEDERSPRIS: Til Tor Åge Bringsværd (70). Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer