FORBUDT KJÆRLIGHET:  Karl Ove Knausgård jobber med filmmanuset til sin debutroman «Ute av verden», som handler om forholdet mellom en 26 år gammel lærervikar og en 13 år gammel elev. Framover skal han jobbe som oversetter og som redaktør i sitt eget forlag, Pelikan. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
FORBUDT KJÆRLIGHET: Karl Ove Knausgård jobber med filmmanuset til sin debutroman «Ute av verden», som handler om forholdet mellom en 26 år gammel lærervikar og en 13 år gammel elev. Framover skal han jobbe som oversetter og som redaktør i sitt eget forlag, Pelikan. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

Knausgård forteller om sitt nye filmprosjekt

Handler om forbudt kjærlighet.

(Dagbladet): Det siste året har Karl Ove Knausgård (44) brukt på å promotere «Min kamp»-bøkene i utlandet, og på å oversette den svenske forfatteren Maria Zenneströms roman «Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek?» til norsk.

Fredag 1. mars gjester den omstridte forfatteren Norge og Litteraturhuset under Oversatte dager.

- Det har vært veldig fint å oversette, og godt å være i en annen forfatters språk. Det er et sted å hvile. Jeg trodde det var lett, men det er det ikke. Det er noe stramt i det svenske tonefallet, som ikke er i det norske, sier Knausgård til Dagbladet.

- Hva mener du med å hvile?

- Det er utfordrende å oversette, men på en annen måte enn å skrive egne bøker. Det er ikke emosjonelt krevende i det hele tatt, svarer han.

Meningsløst Han har vært åpen om at han følte seg tom og tiltaksløs etter å ha skrevet 3622 sider om eget liv. Nylig fortalte Knausgård i den svenske dokumentaren «Livet etter Min Kamp» at han hadde håpt livet skulle bli enklere etter siste bok var skrevet, men i stedet følte seg tom og tiltaksløs.

- Det var en stor omstilling å gå fra null til hundre på så kort tid, og det var det som slet mest. Det ble mye skriving og oppmerksomhet, sier Knausgård, og forteller at han ikke vet om han har kommet seg helt ennå.

Han har fortalt at livet føltes meningsløst før bokprosjektet. Nå forteller forfatteren at han ikke er like desperat lenger, og at det er utenkelig å skrive flere romaner.

- Jeg har vanskelig for å se for meg at det skal skje. Det er noe som må komme, og ikke tvinges fram. Jeg har sagt det jeg ville si. Jeg ville tømme ut alt. Noen sier jeg skal skrive bind sju, men jeg orker ikke. Det koster for mye, sier Knausgård og forteller at han «aldri hadde gjort dette, om han viste hvor mye det kostet».

Filmmanus I fjor fortalte Knausgård at han ønsker å lage film av debutboka «Ute av verden». Svensken Fredrik Edfeldt skal ha regien.   

BRYTER SAMMEN:  I forrige uke ble en dokumentar om året etter Min kamp-prosjektet vist på svensk tv. Da forfatteren forteller om konas sykdom, bryter han sammen i gråt. Foto: SVT
BRYTER SAMMEN: I forrige uke ble en dokumentar om året etter Min kamp-prosjektet vist på svensk tv. Da forfatteren forteller om konas sykdom, bryter han sammen i gråt. Foto: SVT Vis mer

- Jeg jobber med filmmanuset nå, det skal være ferdig i mars. Det praktiske med finansiering settes igang etter det, sier Knausgård, som fikk Kritikerprisen for romanen.

Deler av handlingen foregår i Nord-Norge, der den 26 år gamle lærervikaren Henrik Vankel innleder et kjærlighetsforhold til en 13 år gammel elev.

Samme tematikk tas opp i «Min kamp», da Knausgård drar til Nord-Norge for å være lærervikar, og forteller om sin dragning mot en mindreårig elev.

- Vi har snakket om skuespillere, men må ha manuset helt klart først. Mye av handlingen skjer i Nord-Norge, derfor er det naturlig med norske skuespillere, sier Knausgård. 

Han forteller det er utfordrende å skrive filmmanus, og kan ikke bruke 20 sider på å bygge opp en scene. Når premieren blir er ikke bestemt.

- Filmen kommer nok til å bli lenger enn 90 minutter, og jeg håper opptakene kan starte i løpet av året, sier Knausgård.