Knausgård fyller halve bestselgerlista for 2010

Fem bøker på topp ti.

INGEN OVER: Karl Ove Knausgård har dominert fullstendig i norske bokhandler i år. Foto: Håkon Eikesdal
INGEN OVER: Karl Ove Knausgård har dominert fullstendig i norske bokhandler i år. Foto: Håkon EikesdalVis mer

(Dagbladet): For dem som har fulgt ørlite grann med på litteraturfronten, er det neppe noen overraskelse at Karl Ove Knausgård topper lista over årets bestselgere innen norsk skjønnlitteratur.

Men det er ikke bare den første boka i Min kamp-serien som har solgt bra. Faktisk ligger alle de fem hittil utgitte bøkene inne på topp 10.

Ser vi på norsk og oversatt skjønnlitteratur under ett, ligger alle fem bøkene på topp 20.

250.000 i opplag
- Han må ha truffet et eller annet, men i starten skjønte i alle fall ikke vi at det skulle gå så bra. Vi regnet med at «Min kamp. Første bok» ville selge omtrent like mye som den forrige boka hans, «En tid for alt», og at salget så ville dale for de andre bøkene, sier Geir Berdahl, forlagsdirektør i Oktober, til Dagbladet.

Foreløpig er opplaget for de fem bøkene 250.000 eksemplarer. Bokklubb-utgivelser og lydbøker kommer i tillegg.

- Selv om vi ikke trodde de ville selge så mye, så vi raskt at dette var noe nytt og frigjørende. Knausgård forteller på en måte tingene slik som de er — om sitt forhold til faren, om seg selv og sitt eget liv, mener Berdahl.

Kunne fyllt lista
- I begynnelsen vurderte dere å gi ut tolv bind i stedet for seks. Ville dere ha fyllt hele bestselgerlista da, tror du?

- Haha, kanskje, men da måtte de ha sluttet som såpeserier og TV-serier, for å holde spenningen oppe. Det er ikke sikkert vi hadde klart det med tolv bind, sier han.

Den siste boka i serien kommer i februar eller mars neste år.

- Hvordan forholder Knausgård seg til forventningene som bygger seg opp rundt boka, mens han jobber med den?

- Jeg tror han lukker dem ute. Men det er klart at det siver inn, så nå er det om å gjøre å bli ferdig. Ut fra det vi har fått, virker det som om alt er i rute, sier Berdahl.

Denne saken står også på trykk i Dagbladets bokbilag i dag, mandag 29. november.