Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer

Knausgård gir seg som forfatter

Kaller den siste boka et «litterært selvmord».

(Dagbladet): Karl Ove Knausgård gir seg som forfatter etter sjette bind av suksesserien «Min Kamp». Dette kommer fram i radiodokumentaren «Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur» Knausgårds ekskone Tonje Aursland, melder NRK.

Knausgård omtaler den siste boka som et litterært selvmord.

- Med det har jeg tenkt at jeg tømmer ut alt, og gjør alt det jeg ikke skal. Og det finnes et hat til forfatterrollen og egentlig også til hele prosjektet, som munner ut i en setning som handler om at jeg ikke lenger er forfatter, sier Knausgård i dokumentaren.

Han vil nå utgi andres bøker på eget forlagt, ifølge NRK.

- Jeg lengter etter noe helt annet. Jeg vil ha det fredelig, sier han.

- Den handler om at jeg om noen få minutter skal reise meg fra skrivebordet, gå ut på gata, ta meg en kopp kaffe og nyte, virkelig nyte tanken på at jeg ikke lengre er forfatter.

Fortalte ekskona at han skulle slutte
At han skulle slutte å skrive kom fram i et opptak eks-kona Tonje Aursland gjorde for ett og et halvt år siden, da hun konfronterte han med det å bli ufrivillig romanfigur. Før bind én av Min Kamp kom ut sendte Knausgård en mail til Aursland og fortalte om bokprosjektet.

Hun ville verken sensurere eller autorisere da Knausgård spurte om å få skrive om henne med fullt navn.

Under opptakene til dokumentaren avslørte Knausgård at han ville gi seg helt som forfatter etter at Min Kamp 6 var utgitt. Men dette har vært en godt bevart hemmelighet som har vært skjult for offentligheten frem til nå, når boka snart står i butikkhyllene.