UROLIG: Karl Ove Knausgård har sammen med en rekke kjente forfattere undertegnet på et brev som ber Tyrkia oppheve forbudet mot de sosiale nettstedene Twitter og YouTube. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
UROLIG: Karl Ove Knausgård har sammen med en rekke kjente forfattere undertegnet på et brev som ber Tyrkia oppheve forbudet mot de sosiale nettstedene Twitter og YouTube. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Knausgård i strupen på Tyrkias Twitter-forbud

Karl Ove Knausgård er på lag med prominente forfattere som Salman Rushdie og Günter Grass i kampen mot Tyrkias angrep på ytringsfriheten.

Knausgård er blant en rekke kjente skribenter fra hele verden som uttrykker sterk uro for ytringsfriheten i landet. Med pennen som våpen har de underskrevet et felles brev fra internasjonale PEN som ber Tyrkia oppheve forbudet mot de sosiale nettstedene Twitter og YouTube.

- Vi er forfattere fra hele verden som elsker, lever og puster ord. Vi står sammen i vår tro på at ytringsfriheten er en universell og grunnleggende menneskerett. Herved uttrykker vi vår alvorlige bekymring for «ordenes frihet» i Tyrkia i dag, heter det blant annet i brevet.

Den tyrkiske nobelprisvinneren Orhan Pamuk, forfatteren Paulo Coelho, journalistlegenden Günter Wallraff, den syriske journalisten og forfatteren Samar Yazbek og den amerikanske suksessforfatteren Zadie Smith er blant de øvrige som har satt sine navn på oppropet, hvor forbudet blir beskrevet som et uakseptabelt brudd på ytringsfriheten.

Regjeringen i Ankara stengte tyrkeres tilgang til Twitter i forrige uke. Torsdag ble også videodelingsportalen YouTube stengt, etter at statsminister Recep Tayyip Erdogan omtalte en lekkasje publisert på nettsiden som en «ondskapsfull» handling utført av politiske motstandere.

(NTB)