Knausgård kalte innvandring «problematisk» - nå får han kjeft

Den norske forfatteren har blandet seg i innvandringsdebatten i Sverige.

KALLES KUNNSKAPSLØS: Karl Ove Knausgård burde ikke uttalt seg om innvandring, mener forfatterkollega Jan Guillou. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KALLES KUNNSKAPSLØS: Karl Ove Knausgård burde ikke uttalt seg om innvandring, mener forfatterkollega Jan Guillou. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det var i et intervju med Aftenposten at «Min kamp»-forfatter Karl Ove Knausgård sa at «vi må tørre å snakke om de problematiske sidene ved innvandring». 

Forfatteren mener det blitt tabu i Sverige å hevde at for høy innvandring også bringer med seg negative aspekter til samfunnet. 

- Det sier noe om at spenningene i samfunnet har økt. Det har kommet over hundre tusen flyktninger og innvandrere til landet hittil i år, og det er klart at det får konsekvenser, på godt og ondt, sier Knausgård til Aftenposten.

Utspillet vekker oppsikt i Sverige, og torsdag kveld, midt under den norske Bieber-dramatikken, fikk Knausgård betydelig refs fra forfatterkollega Jan Guillou.

- Knausgård er nok en av de dårligste politiske analytikerne i Skandinavia, sa han på NRK Dagsrevyen torsdag kveld.

I løpet av de siste to ukene har det vært 13 påsatte branner på asylmottak i Sverige og spenningene rundt innvandringsspørsmål er høye. 

Karl Ove Knausgård og andre har gitt uttrykk for at man ønsker en mer åpen debatt om innvandring. Guillou fnyser av Knausgårds åpnehetsbønn.

- Men herregud, åpen debatt? De siste ti årene har dette vært en av de største debattemaene i Sverige. Det overrasker meg at en mann som Knausgård, som har bodd i Sverige, også er offer for denne villfarelsen, sier Guillou.