- Knausgård kan ikke kreve å bli skjermet fra kritikken

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) mener Karl Ove Knausgård forsvarer Peter Handkes forhold til Slobodan Milosevic.

MØTT MED PIPEKONSERT:  Forfatter Peter Handke ble mottatt med høylytt piping og taktfaste rop da han ankom Nationaltheatret i går for å motta Ibsenprisen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MØTT MED PIPEKONSERT: Forfatter Peter Handke ble mottatt med høylytt piping og taktfaste rop da han ankom Nationaltheatret i går for å motta Ibsenprisen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Søndag ettermiddag ble den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke (71) tildelt Ibsenprisen på Nationaltheatret.

Pristildelingen har møtt massiv motstand fordi Handke
er kjent for å ha talt i begravelsen til Slobodan Milosevic, og kritikerne mener hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne. Flere titalls personer hadde møtt opp for å demonstrere mot Handke, og han ble mottatt med høylytt buing og taktfaste «fascist»-rop utenfor teatret.

- Synd Fredag uttalte forfatter og forlegger Karl Ove Knausgård seg om Ibsenprisen i Morgenbladet. Gjennom forlaget Pelikanen gir Knausgård ut Handkes bøker i Norge, og han tar forfatteren i forsvar i intervjuet.

Det har fått Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) til å reagere. I et innlegg i dagens Dagbladet skriver han følgende:

«Knausgård tror visst at kritikerne av tildelingen ikke anerkjenner Handkes litteratur. Men problemet ligger ikke der. Problemet med pristildelingen er at den anerkjenner Handke som offentlig person, en person som selv så til de grader har politisert sitt forfatterskap.

- Jeg syns det er veldig synd at Handke tildeles Ibsenprisen. Når en kunstner som Handke velger å politisere sin litteratur, må prisen ses i lys av det. Prisen kan ikke skilles fra Handkes kunst, det er gjennom kunsten han har gjort seg til forsvarer for tsjetnikene i Serbia, sier Valen til Dagbladet.

- Kun en lek med ord I innlegget skriver også Stortingsrepresentanten at «Knausgård forsvarer Handkes forhold til Slobodan Milosevic med en barnslig kjærlighet for det kontrære, motstand for motstandens skyld, og konkluderer med at 'Handke har jo ikke drept noen'» og «jeg får følelsen av at dette kun er lek med ord for Knausgård, og at litteraturen, selv den som drypper av politikk, skal være fritatt fra politisk kritikk».

- Knausgård krever at hensynet til estetikken skal gå foran alt annet, og det kan jeg ikke gå med på, utdyper Valen.

- Er problemet at du mener Knausgård skiller litteraturen fra person og politiske handlinger?

- Ja, det er egentlig det, spesielt i en skrivegjerning der forfatteren selv har valgt å politisere sin litteratur. Dette er ekte kriger som har rammet ekte mennesker. Vi må ta det Handke skriver på alvor. Dermed kan heller ikke Handke eller Knausgård kreve å bli skjermet fra kritikken, bare fordi det er litteratur de driver med. Blir de det, mister jo litteraturen sin mening og blir vektløs, sier Valen, som omtaler pristildelingen som «umoralsk».

- Dra til helvete Da Handke rolig kom gående mot Nationaltheatret i går, gikk folkemassen mot ham og ropte taktfast «fascist».

Handke skulle i utgangspunktet ikke holde noen tale før mandag, men ombestemte seg.

Ifølge NRK, som tekstet deler av takketalen i Søndagsrevyen, sa forfatteren følgende, etter han at han hadde sagt noen ord det var vanskelig å forstå:

- På serbokroatisk betyr det «måtte musen knulle deg. Dra til helvete, der du allerede der». Skam over alle dere som misbruker demokratiet og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene. I demokraties falske navn, sier Handke ifølge NRK.

Dagbladet har forsøkt å nå Knausgård for en kommentar gjennom hans Pelikanen forlag uten hell.

KRITISK: SV-POLITIKER Snorre Valen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: SV-POLITIKER Snorre Valen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer