Knausgård langer ut mot Norge i nytt intervju: - Nordmenn mangler profesjonalitet, de er litt mer barnslige

Forfatteren kan ikke se seg selv flytte hjem til Norge noengang. 

SKARPSKODD VINNER: Karl Ove Knausgård vant sin første pris i Sverige og benyttet seiersintervjuet til å blant annet snakke om sitt forhold til Norge. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
SKARPSKODD VINNER: Karl Ove Knausgård vant sin første pris i Sverige og benyttet seiersintervjuet til å blant annet snakke om sitt forhold til Norge. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060Vis mer

(Dagbladet): Expressen melder at forfatter Karl Ove Knausgård får den svenske Björn Nilsson-prisen for «framstående kulturkritikk».

I vinnerintervjuet forteller «Min kamp»-forfatteren blant at synet på Norge er forandret med årene.

- Jeg har fått et annet syn på Norge, og mye av det dere svensker syns er jo sant: nordmenn mangler en slags profesjonalitet, de er litt mer barnslige, litt uformelle, sier han.

Den kritikerroster forfatteren har valgt å bli boende i Sverige etter han ble separert fra Linda Boström Knausgård. Ifølge Expressen er Knausgård også klar på at han neppe vil flytte hjem til Norge noengang.

- Jeg merker også at folk i Norge vet veldig lite om Sverige. Blant annet har de et ekstremt karikert bilde av den svenske flyktningproblematikken. Da jeg bodde i Malmø ble jeg oppringt av norske journalister som som lurte på hvordan det var å bo i en så voldelig by... [...] Nordmenn har også vanskelig for å forstå den svenske feminismen. Her er den et slags konstant trumfkort i alle kulturdebatter, fortsetter Knausgård.

Knausgård får kulturprisen for framstående kulturkritikk og beskrives av Expressen som en av verdenspressens mest etterspurte penner. Björn Nilsson-prisen er den første Knausgård mottar i Sverige.

Forfatteren fortsetter Norges-praten i intervjuet med å fortelle at terrorhandlingene 22. juli ga ham lyst til å flytte hjem igjen, og advarer samtidig mot at den nordiske modellen skal spille fallitt og svikte de svakeste i samfunnet.

- Jeg har aldri vært interessert i Norge, men heller av hva som skaper en kulturell identitet. Da Utøya skjedde kjente jeg på en sterk dragning mot å dra tilbake til Norge. En av de sakene med Norge som jeg tror på er nasjonalismen. Problemet er nå det oppstår store områder i samfunnet som ikke kan kommunisere, når det ikke finnes noe «vi» lenger. Da raseres det som har vært så bra i Skandinavia - et fellesskapsprosjekt. Det handler om voksende klasseskiller.