SER MÅLLINJEN: Sjette og siste bind av Karl Ove Knausgårds «Min kamp» leveres ifølge han selv på fredag denne uken. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
SER MÅLLINJEN: Sjette og siste bind av Karl Ove Knausgårds «Min kamp» leveres ifølge han selv på fredag denne uken. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer

Knausgård leverer «Min kamp»-manuset på fredag

Kastet boka i søpla og startet på nytt før jul i fjor.

(Dagbladet): Forrige uke ble det lovet at det sjette og siste bindet av «Min kamp», etter å ha vært utsatt i over et år, ville være tilgjengelig i bokhandlene i november.

Nå forklarer Karl Ove Knausgård selv at han er like ved å være ferdig.

- Jeg sender manuset til forlaget fredag, sier han til Fædrelandsvennen.

Startet på ny En av grunnene til at det har tatt tid, er at han før jul i fjor begynte helt på nytt. 500 sider gikk rett i søpla.

- Jeg tenkte, søren dette er ikke godt nok. Så jeg kastet alt, og begynte på nytt, sier Knausgård.

- Det var liksom ikke viktig nok. Jeg hadde skrevet om noe som ikke var sentralt. Det var litt om ting jeg har skrevet før. Og så har det hendt så utrolig mye rundt bøkene. Jeg måtte gå bort fra det, og tilbake til det som var utgangspunktet: Å skrive om meg selv.

Den mye omtalte utsettelsen av det sjette bindet avdramatiserer Knausgård kraftig.

OMSLAGET: Slik vil boka se ut når den kommer i butikkene, som ifølge forlaget Oktober blir i november. Foto: Oktober
OMSLAGET: Slik vil boka se ut når den kommer i butikkene, som ifølge forlaget Oktober blir i november. Foto: Oktober Vis mer

- Halvannet år på en roman er jo helt vanlig. Og det er helt vanlig at forfattere skriver — og forkaster, sier han.

Leste «Mein Kampf» Bind seks av «Min kamp» består av tre deler. To av dem handler om Knausgårds liv etter at første bok i serien utkom. I den siste delen skriver han om Adolf Hitlers bok «Mein Kampf», som han selv plukket opp og leste på grunn av likheten til tittelen på hans egen bok.

- Boka tilhører en helt annen tid, en helt annen tenkemåte. Den er faktisk ganske kjedelig, og ekstremt selvhevdende. Og det finnes ingen appell i den, sier Knausgård.

- Det interessante er forbindelsen mellom hva Hitler leste, hva han skrev og hva han gjorde. Det merkelige er at han skriver alt han skal gjøre. Han ble valgt som politiker, og alle som valgte ham, kunne ha lest hva han skrev. Det har jeg skrevet om.