Knausgård nominert til prestisjepris

Svensk avis mener Knausgård har en fremgang uten sidestykke, og nominerer ham til prestisjetung kulturpris.

 POPULÆR I SVERIGE:  Karl Ove Knausgård slår an blant svenskene, og er nå nominert til en prestisjetung kulturpris. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
POPULÆR I SVERIGE: Karl Ove Knausgård slår an blant svenskene, og er nå nominert til en prestisjetung kulturpris. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer

(Dagbladet): Karl Ove Knausgård vekker oppsikt også i Sverige.

Den svenske avisen Dagens Nyheter skriver at han har hatt en fremgang uten sidestykke og bader i kulturkred, og har nominert forfatteren som en av fem kandidater til sin prestisjetunge kulturpris for Min kamp. Første bok.

Leserne skal stemme frem vinneren.

- Vanskelig for å argumentere I forbindelse med nominasjonen har avisen trykket et tresiders intervju med Knausgård, som da han gjestet Skavlan i fjor høst hevdet at han skulle slutte å gi intervjuer. I intevjuet har Knausgård vanskelig for å svare på hva ærligheten i bøkene har kostet.

- Det er andre som har fått betale for det. Jeg har valgt å gi ut boken, men beslutningen har påvirket andre veldig mye uten at de har kunnet kontrollere det. Men jeg har vanskelig for å argumentere når mediene ringer siden jeg selv har del i det, forklarer Knausgård.

Trenger bekreftelse Knausgård innrømmer at han til tross for sin enorme boksuksess stadig har et stort behov for bekreftelse, og at prestasjonsangsten sitter i.

- Jeg trenger bekreftelse fra alle kanter. I Norge har oppmerksomheten vært massiv. Men det er heller ikke verdens undergang å skrive en dårlig bok, sier han.

- Interessant trend I juryens begrunnelse vektlegges det at Karl Ove Knausgård undersøker hva et jeg er i dag, og at Min kamp viser hvordan den selvbiografiske trenden kan bli svært interessant. Min kamp. Første bok utkom i Sverige i september 2010 til solide kritikker.

Nå venter svenskene på Min kamp. Andre bok, som lanseres i mai. Knausgårds sjette og siste roman i serien skal etter planen utgis i Norge i løpet av i år.