NOMINERT: Karl Ove Knausgård er nominert til en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser. Her fra Litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NOMINERT: Karl Ove Knausgård er nominert til en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser. Her fra Litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Knausgård og Nesbø nominert til prestisjefylt litteraturpris

Stemt fram av bibliotekarer over hele verden.

(Dagbladet:) IMPAC Dublin Literary Award regnes som en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser. Denne uka ble langlista til neste årets pris offentliggjort, der det ble klart at to norske forfattere har mulighet til å vinne prisen.

Det er Karl Ove Knausgård, for «A Death in the Family», den første «Min kamp»-boka, og Jo Nesbø, for «The Phantom», som «Gjenferd» heter på engelsk.

Begge er på lista over de 154 bøkene som er stemt fram av bibliotekarer i 110 byer fra 39 land over hele verden. 9. april neste år offentliggjøres en kortere nominasjonsliste, før prisvinneren annonseres 12. juni.

Knausgård har vært nominert til prisen en gang før, for «En tid for alt» i 2010. Nesbø er nominert for første gang.

OGSÅ NOMINERT: Jo Nesbø. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
OGSÅ NOMINERT: Jo Nesbø. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Per Petterson er den eneste norske forfatteren som har fått prisen, som ble utdelt første gang i 1996. Han fikk den for boka «Ut og stjæle hester» i 2007.

Knausgård og Nesbø får tøff konkurranse. På årets nominasjonsliste finner vi tunge litterære navn som Herta Müller, Joyce Carol Oates, John Irving, og Zadie Smith, samt populære bestselgere som «Hundreåringen som klatret ut av vinduet» av Jonas Jonasson, «Gone Girl» av Gillian Flynn, «Den tomme stolen» av J.K. Rowling og «Faen ta skjebnen» av John Green.

I fjor nådde Kjersti A. Skomsvold kortlista til prisen, for sin debutroman «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg».