Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Karl Ove Knausgård

Knausgård om «Min kamp»-konflikten: - En forbannelse å ha en forfatter i familien

Familiens motstand fikk forfatter Karl Ove Knausgård til å tvile på egne minner. Et brev satte en stopper for usikkerheten.

GJEST HOS «AMANPOUR»: I et nylig intervju i CNN-programmet «Amanpour» forteller Knausgård om hvordan han opplevde konflikten med familiemedlemmene, og om hvordan han begynte å tvile på sine egne minner. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Karl Ove Knausgård ga ut bokserien «Min kamp», som ble en suksess verden over, møtte han sterke reaksjoner fra sin egen familie. Familiemedlemmer vurderte å trekke den prisbelønnede forfatteren for retten, og mente Knausgård skrev en rekke ting som var direkte feil.

I et nylig intervju i CNN-programmet «Amanpour» forteller Knausgård om hvordan han opplevde konflikten med familiemedlemmene, og om hvordan han begynte å tvile på sine egne minner rundt farens død.

I den første boka beskriver Knausgård blant annet hvordan faren blir funnet blodig og død hjemme hos Knausgårds farmor. Huset beskrives som fylt av tomflasker, og sofaen av ekstrementer.

- De sa to ting: «Du kan ikke røpe familiehemmeligheter», og at det jeg skrev var løgn. Så det føltes som at jeg angrep dem, som jeg jo gjorde. Jeg mener det er en forbannelse for en familie å ha en forfatter midt iblant dem. Jeg sendte boka til dem på forhånd, de leste den, de sa «Ikke tale om», og jeg kunne sagt «Ok, jeg vil ikke publisere den». Men jeg publiserte den, sier Knausgård til CNN.

Fikk brev

Han forteller videre at familiens sterke reaksjoner gjorde ham usikker på egen hukommelse.

- Det var veldig rart, for jeg fikk mange brev hvor de skrev at «Nei, det skjedde ikke på den måten». Og jeg begynte å tenke: «Skjedde det? Har jeg overdrevet? Har jeg gjort dette om til noe annet?», og det plaget meg, sier han til CNNs programleder.

Så forteller han at han fikk et brev fra en person som var med i ambulansen da faren gikk bort. Hun skrev at hun hadde lest boka, og innsett at hun hadde vært inne i huset til Knausgårds farmor.

- Hun fortalte at det var enda verre enn jeg hadde skrevet. Det var første gangen jeg ble sint. Fordi de hadde sagt at min versjon av min fars død var en løgn, sier Knausgård.

Slik han husker det

Forfatteren er også tydelig på at «Min kamp»-bøkene ikke er en objektiv versjon av det som har skjedd i livet hans, men at han har skrevet det slik han selv husker det.

Dette er ikke første gang Knausgård åpner opp om kontroversene rundt bokserien. I et intervju med Samtiden i 2010 erkjente han at han krysset en moralsk grense med bind én av «Min kamp», som hadde kommet ut året før.

- Det er klart jeg har rett til å skrive om meg selv. Men har jeg rett til å skrive om min far? Han inngår jo i andre relasjoner enn i den til meg. Han er bror, sønn, onkel - har jeg rett til å skrive om han slik jeg ser på ham? sa Knausgård den gang, og fortsatte:

- Jeg mener det, men jeg sier ikke at jeg har noen moralsk rett, for det har jeg ikke, så lenge ei bok krenker andre mennesker, er den på sett og vis umoralsk.

Knausgård debuterte med romanen «Ute av verden» i 1998. Han ble først kjent for et større publikum i 2009, etter utgivelsen av første bind i «Min kamp»-serien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!