RISIKERER FENGSEL: Forfatter Karl Ove Knausgård skriver om en påstått voldtekt han selv skal ha utført høsten 2000, i «Min Kamp. Femte bok». Fristen for foreldelse går ikke ut  før i høst. Dermed kan Kanusgård risikere ti års fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
RISIKERER FENGSEL: Forfatter Karl Ove Knausgård skriver om en påstått voldtekt han selv skal ha utført høsten 2000, i «Min Kamp. Femte bok». Fristen for foreldelse går ikke ut før i høst. Dermed kan Kanusgård risikere ti års fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

Knausgård risikerer ti års fengsel

Fristen for å anmelde påstått voldtekt går ut i høst.

||| - Episoden slik den beskrives i boka, har en strafferamme på inntil ti år. Når høyeste straff er ti år, er fristen for foreldelse ti år, sier advokat Gro Wildhagen.

Dermed kan Knausgård fortsatt ende i fengsel.

Hører hjemme i retten
Tirsdag skrev Dagbladet om en påstått voldtekt i Karl Ove Knausgårds «Min Kamp. Femte bok», som kom i butikkhyllene i går.

Dagbladet har vært i kontakt med Gro Wildhagen i advokatfirmaet Salomon-Johansen as, som har vært bistandsadvokat i en rekke voldtektssaker.

Wildhagen har ikke selv lest Knausgårds ferskeste bok, men Dagbladet har fortalt henne hvordan den påståtte voldtekten, som angivelig skal ha skjedd på en fest hos forfatter Tomas Espedal, er beskrevet i boka.

Kan fortsatt anmelde - Uff og uff, dette er ille, er Wildhagens første reaksjon da Dagbladet har presentert det påståtte overgrepet fra boka.

KRITISK: Advokat Gro Wildhagen mener det påståtte voldtekten ikke hører hjemme i en roman, men hos politiet. Foto: Erling Hægeland
KRITISK: Advokat Gro Wildhagen mener det påståtte voldtekten ikke hører hjemme i en roman, men hos politiet. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Om hendelsen skjedde høsten 2000, slik Knausgård skriver, og den utsatte kvinnen fortsatt mener hun ble et offer for et seksuelt overgrep, har kvinnen ennå mulighet til å anmelde episoden.

I boka tilstår kvinnen til slutt at samleiet ikke var en voldtekt. Ifølge voldtekteksperter Dagbladet har snakket med, er det problematisk at Knausgård renvasker seg ved bare å fortelle sin versjon av episoden.

SKEPTISK:  Statsviter og etikkekspert Carl-Erik Grimstad tror forfatter Karl Ove Knausgård har spekulert i om den angivelig utsatte kvinnen vil anmelde den påståtte voldtekten ti år etter den skjedde mellom henne og Knausgård.
Foto: Hans A. Vedlog
SKEPTISK: Statsviter og etikkekspert Carl-Erik Grimstad tror forfatter Karl Ove Knausgård har spekulert i om den angivelig utsatte kvinnen vil anmelde den påståtte voldtekten ti år etter den skjedde mellom henne og Knausgård. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

Til høsten er det ti år siden den angivelig voldtekten fant sted. Fristen for foreldelse av saken løper ut når det har gått ti år.

- Etisk jordskjelv
Også statsviter og etikkekspert Carl-Erik Grimstad sa til Dagbladet i går at han mener Knausgård nærmer seg rettssalen ved å publisere en angivelig voldtekt.

Grimstad tror Knausgård har vært svært bevisst tidspunktet for utgivelsen, når forfatteren nå velger å skrive om en angivelig voldtekt så nært utløpet av fristen for strafferettslig etterfølgelse.

- Vi må kunne diskutere hvorvidt han spekulerer i om kvinnen vil gå til rettssak mot ham eller ikke, sier Grimstad.

Han mener Knausgård ikke eier moralske skrupler i sin tilnærming til personer han har møtt gjennom sitt liv.

- Det å utlevere et menneske på denne måten, kan ikke forsvares med ytringsfriheten. Dette er et etisk jordskjelv, sier Grimstad.

En sak for politiet
Wildhagen mener Knausgård tøyer strikken i det lengste ved å skrive om hendelsen i boka, og setter kvinnen i en vanskelig posisjon.

- På generelt grunnlag er det sjelden overgriperen tilstår. Slike saker hører hjemme hos politiet og domstolene, ikke i litteraturen, sier advokaten.

Samtidig mener hun det er viktig å se den angivelige voldtekten fra flere sider.

- Jeg kan ikke uttale meg om denne saken konkret. På generelt grunnlag kan det ikke utelukkes at voldtekt anmeldes når det i realiteten har handlet om utroskap. Men det er en ytterst sjelden problemstilling, sier advokaten.

Forlaget kommenterer ikke
Markedssjef i Oktober forlag, Elisabeth Steen, bekreftet for Dagbladet i går at forlaget ikke har vært i kontakt med den påstått utsatte kvinnen. Steen vet ikke om Knausgård har vært det i forbindelse med bokutgivelsen.

Steen ønsker ikke å kommentere hvorvidt forlaget og Knausgård har diskutert eller vurdert faren for at forfatteren kan bli anmeldt etter den påståtte voldtekten er blitt publisert.

- Vi går ikke inn i slike diskusjoner i media, sier Steen.