OVERSATT: Det er delte meninger om Karl Ove Knausgårds «Om høsten» som nylig kom på engelsk. Foto: Kristin Svorte
OVERSATT: Det er delte meninger om Karl Ove Knausgårds «Om høsten» som nylig kom på engelsk. Foto: Kristin SvorteVis mer

Karl Ove Knausgård

Knausgård slaktes i England - Diger haug med søppel

Hard medfart i The Guardian.

(Dagbladet): Karl Ove Knausgårds «Om høsten», som i Norge ble gitt ut i 2015, er første bind i en årtids-kvadrologi og er skrevet delvis som et brev til hans da ufødte datter.

Essaysamlingen er nå blitt oversatt til engelsk og blitt omdøpt til «Autumn», men ikke alle er like begeistret for hva Knausgård byr på.

Søppel

The Guardians anmelder Sam Leith kaller romanens «serie av refleksjoner om forskjellige tema som veps, plastikkposer, tyggegummi og Flaubert» rett ut som en «diger haug med søppel».

Videre skriver Leith at Knausgård er lite konsekvent når det gjelder hva han ønsker å si med samlingen og mener den er full av overdrivelser og generalisering.

«Gjør deg opp en mening om hva du vil si, ditt latterlige skjegg», skriver han i anmeldelsen.

Leith skriver at han regner med at Knausgård prøver å bruke en «stream of consciousness»- stil der minner og følelser avløser hverandre.

«Men det er en forskjell på å dyrke denne tilnærmingen og skrive ned det første som ramler ned i hodet på en», skriver han.

Edelt og hellig

Leith møter imidlertid motbør fra sin kollega i samme avis. I et essay i The Guardian skriver Stuart Evers at selv om Knausgårds essays ikke er en åpenbaring, viser verket Knausgårds evne til å få leseren til å se på verden på friske og uforutsigbare måter.

Andre internasjonale aviser har også et mer nyansert syn på Knausgårds verk.

«Løse tenner, tyggegummi, alt blir edelt, nesten hellig, under Knausgaards blikk. Det føles som om verden er nymalt», skriver Parul Sehgal i The New York Times.

Sehgal påpeker at Knausgård likevel holder seg på trygg grunn i essaysamlingen og at portrettene av familien er «Instagram- vennlige».

«Jeg lengtet etter fryktløsheten fra 'Min Kamp' hvor han ikke prøvde å temme det stygge og uhyggelige», skriver Sehgal.

Bringer fram latteren

I tillegg til å skrive passasjer om ekstase og smerte, kan Karl Ove Knausgaard også få deg til å le, skriver The Economist.

«Knausgård forurenser litteraturen med grovt materiale av skam, feil, forlegenhet, kroppsfunksjoner og følelsesmessige funksjonsfeil» står det i avisa, som beskriver «Om høsten» som en lyrisk kabaret ved siden av «den store operaen», som er 'Min Kamp'».

Selv om «Om høsten» består av korte essays heller enn lange kapitler, deler den de samme egenskapene som «Min Kamp», skriver Financial Times.