Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knausgård slår tilbake mot nazi-kritikken

- Folk som leser bøker er ikke dumme eller forsvarsløse.

PÅ FESTIVAL: Karl Ove Knausgård møtte Dagbladet på takterassen til den norske generalkonsulen i New York, i forbindelse med den norsk-amerikanske litteraturfestivalen. Foto: VEGARD KRISTIANSEN KVAALE
PÅ FESTIVAL: Karl Ove Knausgård møtte Dagbladet på takterassen til den norske generalkonsulen i New York, i forbindelse med den norsk-amerikanske litteraturfestivalen. Foto: VEGARD KRISTIANSEN KVAALE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Karl Ove Knausgård har hatt en enorm suksess også i USA med sine «Min kamp»-bøker. Nå er den litterære rockestjernen tilbake i New York for å delta på den norsk-amerikanske litteraturfestivalen.

- Dette betyr ganske mye. Det er en scene hvor norske forfattere blir synlig for amerikanske forlag og journalister. Vanligvis er norsk litteratur helt usynlig, sier Knausgård til Dagbladet der han sitter på takterrassen til den norske generalkonsulen.

Festivalen arrangeres av den norske litteraturforskeren og forleggeren Frode Saugestad med de svært anerkjente tidsskriftene Paris Review og New Yorker i ryggen.

- Ikke så farlig I siste utgave av tidsskriftet Vinduet, som kom ut i forrige uke, langer historiker, politiker og kommunikasjonsrådgiver Sten Reinhardt Helland ut mot Knausgård. Han mener Knausgård i essayet om Hitler, som er en stor del av «Min kamp 6», bagatelliserer nazismen og ignorerer fakta om Holocaust.

- Mye av det Knausgård skriver om nazismens appell til den jevne tysker er beint fram uhyrlig. Han har ikke noe blikk for hva nazistenes voldsutøvelse faktisk utrettet, sier Vinduet-redaktør Preben Jordal til Dagsavisen.

- Jeg har ikke lest kritikken, sier Knausgård til Dagbladet.

- Hva tenker du om at det hevdes at du bagatelliserer nazismen?

- Det gjør ingen ting. Det er bare bra at noen snakker om bøker i det hele tatt. Det finnes en forestilling om at litteratur kan være farlig og påvirke folk. Jeg synes den er litt rar. Folk som leser bøker er ikke dumme eller forsvarsløse. Alle kan tenke selv. Alle kan komme med motargumenter mot bøker som omhandler vanskelige ting. Det er nettopp hele poenget. Det er ikke så veldig farlig, sier Knausgård.

- Blir for mye Den danske litteraturforskeren Claus Elholm Andersen, som har tatt doktorgrad i Knausgårds bøker, sier til Dagsavisen at Knausgård er blitt for stor for Norge, og at han nå er et offer for janteloven.

Det er ikke forfatteren selv enig i.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror det er mer det at man blir lei av noe etter en viss tid. Det blir for mye, sier Knausgård.

Han har vært opptatt av både 22. juli og høyreekstremisme. Den siste tida har han vært på bokturné i USA og følger den amerikanske valgkampen så tett han bare kan. Som mange andre er han fascinert av den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Flere kommentatorer har påpekt paralleller mellom Trump og fascismen.

- Til å grine av - Jeg ser ingen paralleller mellom Trump og nazisme. Men jeg ser populisme. Jeg snakker med folk her som virkelig elsker Trump. Det han sier er jo så dumt at det er til å grine av, men det spiller liksom ingen rolle. Det er andre krefter i sving her. Han sier bare det mange vil høre, sier Knausgård.

Tror du han kan vinne?

- Det ser jo ikke sånn ut, men det så heller ikke ut til at han skulle bli republikanernes kandidat. Jeg tror det er helt åpent.

Suksess for Solstad Også i fjor deltok Knausgård på den norsk-amerikanske litteraturfestivalen. Blant annet opptrådte han og det gamle studentbandet hans Lemen.

SAMLET: De norske forfatterne samlet i New York (f.v.) Cathrine Knudsen, Johan Harstad, Arne Lygre, Karl Ove Knausgård, Maja Lunde, Christian Kracht, Helga Flatland og Ari Behn. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
SAMLET: De norske forfatterne samlet i New York (f.v.) Cathrine Knudsen, Johan Harstad, Arne Lygre, Karl Ove Knausgård, Maja Lunde, Christian Kracht, Helga Flatland og Ari Behn. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Hele poenget er å vise verden hvor mye fantastisk litteratur som finnes i Norge. Vi har en unik sjansen nå fordi Knausgård er så populær og stor, sier Saugestad til Dagbladet.

Han forteller også om hvordan Dag Solstad deltok i fjor.

- Solstad er kanskje den mest anerkjente forfatteren i Norge. Men han har slitt med å få et ordentlig gjennombrudd ute. Etter at han var med her i fjor, har han fått solgt to nye bøker. Nå ser folk inn i butikken vår. Nå må vi vise dem alt vi har, sier Saugestad.

Selv opplevde Knausgård at det var USA-suksessen til Per Petterson som åpnet døra for ham.

Kan smette ut - Hadde det ikke vært for Per Petterson, hadde ikke mine bøker kommet dit de er kommet. Nå holder også mine bøker døra åpen for andre. Så da får de smette ut før den lukkes igjen, sier Knausgård.

På festivalen i New York er også blant andre forfatterne Cathrine Knudsen, Johan Harstad, Arne Lygre, Maja Lunde, Helga Flatland og Ari Behn og regissøren Joachim Trier.

I år fungerer Knausgård nærmest som en ambassadør. Han skal både lese utdrag fra Tarjei Vesaas, som også er utgitt av Knausgårds amerikanske forlag, og han skal samtale på scenen med Trier.

- Jeg opplever meg ikke som ambassadør, men jeg får snakke om ting jeg liker og synes er bra. Det er ingen som tror det, men det er mye morsommere for meg å snakke om andres bøker enn mine egne, sier Knausgård og smiler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!