Knausgård som nisse og Kråkevik som redaktør

Wandrups Utvalgte: Jul fins også der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

JULEHEFTER/MØTE: I disse dager strøs flere titalls julehefter utover nasjonen. I Norge er tegneserier like sterkt knyttet til jula som krim er til påske.

Men det fantes en tid da julehefter først og fremst besto av skrift og bilder. Denne tradisjonen blir i år tatt opp igjen av et par entusiaster med ekstra sterk lengsel til gamle dager.

Oddgeir Bruaset, mannen bak TV-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», har samlet julefortellinger fra de mildt sagt grisgrendte strøkene han har åpnet for et moderne publikum. Det har resultert i en bok, men han har også hatt nok stoff til å spe på med et julehefte i tekst og bilder med historier om «den underlege og underfulle juletid», som han kaller det.

Herborg Kråkevik er redaktør for «Juleroser», et begrep inspirert fra 1800-tallet. Boka har bidrag fra en rekke forfattere, fra Ragnar Hovland til Vigdis Hjorth, dessuten et par epistler fra Karl Ove Knausgårds nye bok «Vinter», blant annet om sine julenisse-erfaringer. Du får også billedkunst, som dels kan lirkes ut av heftet og henges på veggen.

Forleden møttes Bruaset og Kråkevik på Nasjonalbiblioteket til en samtale med Eivind Evjemoe. Samtidig åpnet biblioteket utstillingen «Fortellinger om jul», som varer hele måneden til ende.