PRISVINNER: Karl Ove Knausgård tideles i år den tyske avisa Die Welts årlige litteraturpris. Tidligere mottakere har vært blant andre Haruki Murakami og Philip Roth. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PRISVINNER: Karl Ove Knausgård tideles i år den tyske avisa Die Welts årlige litteraturpris. Tidligere mottakere har vært blant andre Haruki Murakami og Philip Roth. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Knausgård tildeles tysk litteraturpris

Får prestisjepris på bakgrunn av sitt totale forfatterskap.

(Dagbladet): Bøkene til Karl Ove Knausgård (46) har fenget et stort publikum i en årrekke.

De har også vakt oppmerksomhet i utlandet, spesielt «Min kamp»-serien på totalt seks bind. 

Nå innvies Knausgård i selskap med storheter som Haruki Murakami og Philip Roth, som mottaker av den tyske avisa Die Welts årlige litteraturpris.

- Hensynsløst åpent Ifølge en pressemelding fra forlaget Oktober tildeles Knausgård prisen for sitt totale forfatterskap, og får den overrukket 6. november i Berlin.

Juryen argumenterer for at forfatteren er et litterært fenomen, og trekker fram store linjer fra hans romaner og andre skrifter.

«Hensynsløst åpent, provokativt, og samtidig både tragisk og komisk — og til tider manisk — forteller Knausgård om barndommen i den norske provinsen, om den alkoholiserte farens død, om den utmattende familiehverdagen og om kampen for sin kunstnereksistens».

Slik beskriver juryen «Min kamp»-serien. Essayet hvor forfatteren tar et oppgjør med Anders Behring Breivik blir også nevnt som begrunnelse for pristildelingen.

Flere bøker Mottakere av den tyske storavisas pris får 10 000 euro, og er til minne om mannen som grunnla avisas litteraturbilag.

Fire år etter at siste bok i «Min kamp»-serien ble utgitt, er forfatteren tilbake med en årstidsbasert kvadrologi av bøker.

Den første av de fire bøkene har navnet «Om høsten», og ble utgitt i midten av september. Dagbladets anmelder kastet terningkast fire.

De tre resterende bøkene i serien vil se dagens lys innen et i løp av det kommende året, med utgivelser lagt til sine respektive årstider.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram