Knausgård vil se Breivik

Forfatteren skriver om rettssaken for The New York Times.

VIL SE BREIVIK:  Forfatter Karl Ove Knausgård skriver for The New York Times i forbindelse med 22. juli-rettssaken. Han forteller om et behov for å se gjerningsmannen for å kunne gjøre seg opp en bilde av ham. 
Foto: Håkon Eikesdal
VIL SE BREIVIK: Forfatter Karl Ove Knausgård skriver for The New York Times i forbindelse med 22. juli-rettssaken. Han forteller om et behov for å se gjerningsmannen for å kunne gjøre seg opp en bilde av ham. Foto: Håkon EikesdalVis mer

(Dagbladet): Allerede i begynnelsen av august fortalte Karl Ove Knausgård om hvordan han opplevde 22. juli i radioprogrammet «Sommar» på svensk P1.

I forbindelse med rettssaken etter terrorangrepet, som startet i Oslo tingrett den 16. april, deler forfatteren sine tanker i The New York Times.

- For å kunne danne seg et inntrykk av en person, må man se ham i bevegelse. Veldig mye ligger i hvordan man beveger seg, holder hendene og beveger øynene. Jeg hadde ingen anelse om hva slags karisma Breivik hadde, skriver Knausgård i den amerikanske avisa.

- Trukket mot skjermen Den mye omtalte forfatteren lanserte siste verk av sitt prosjekt «Min kamp» i november i fjor. Forfatteren bor for tida i Sverige sammen med sin kone og barn.

I innlegget, som ble publisert den 22. april, skriver Knausgård at han så nyhetene i forrige uke hos sin nabo Bo.

Han skriver også at han før rettssaken mente at mediedekningen av saken var massiv.

- Likevel ble jeg trukket mot skjermen for å se ham, gjerningsmannen for forbrytelsen. Hvorfor? Ikke uten medlidenhet med ofrene og de etterlatte. Men mer av nysgjerrighet - hvem er dette monsteret?, skriver forfatteren.

- Rettssaken for oss Knausgård skriver også at fortvilelsen brøt ut i ham da terrorangrepene ble kjent den 22. juli i fjor, og at han gråt.

Han skriver også om diskusjonen mellom seg selv og naboen Bo, som ikke forsto hvorfor de grufulle handlingene fra den regnvåte juli-dagen nå må bringes opp i detalj.

- /.../ rettssaken er for oss, ikke for ham. Vi skal se ham som han er, et menneske som deg og meg, og vi skal se hva han har gjort. Og vi skal prøve å forstå. Det farligste er avstanden /.../, skriver Knausgård i The New York Times.

I OSLO TINGHUS:  Den 16. april startet rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tinghus. Bare  deler av den blir kringkastet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
I OSLO TINGHUS: Den 16. april startet rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tinghus. Bare deler av den blir kringkastet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer