DEBATT

Knausgårdgate: Ei konkurranse i å vere ærlegast

Svensk debattklima er som flymat: Lett å okke seg over, vrient å forstå kvifor det er sånn.

I USA: Bildet er fra tidligere i måneden da forfatter Karl Ove Knausgård var på bokturné i USA i forbindelse med utgivelsen av «Min kamp», bok fire. Langt unna svensk debatt.  Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
I USA: Bildet er fra tidligere i måneden da forfatter Karl Ove Knausgård var på bokturné i USA i forbindelse med utgivelsen av «Min kamp», bok fire. Langt unna svensk debatt. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For dei som vart så begeistra for Min Kamp-bøkene at dei faktisk framleis gleder seg over siste Knausgårdnytt, så har det vore ein del juicy snacks den siste tida. Det kulminerte i eit langt, langt, (langt) langt innlegg i Dagens Nyheter, der Knausgård reagerte på at professor Ebba Witt-Brattström kalte han pedofil, og i same slengen påpeikte at det svenske debattklimaet var eit landskap av kyklopar som konkurrerte om å sensurere seg sjølv hardast mogleg. 

Men korleis kom vi dit?

Sverige er eit anna land, folkens! Det har skjedd andre ting der! Til dømes skjer dette på syttitalet: Den unge, rastlause forfattarspiren Stig Larsson (som ein for all del ikkje må forveksle med Lisbeth Salanders krim-pappa Stieg Larsson) har laga ei laus samling tekster om rastlause menneske. Larsson meiner tekstene ikkje kan publiserast sidan dei ikkje lignar på ein roman, men kompisen Horace Engdahl oppmuntrar han likevel. Boka Autisterna kjem ut i 1979. Etter ein stille start der få skriv om romanen og ingen forstår den, samlar boka etterkvart momentum. Dei litterære kvalitetane i boka er umoglege å kome forbi. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer