OPP-NED:  Her er Linda Boström Knausgård på Louisiana Litteraturfestival i København i høst. På sin 39-årsdag leste hun ektemannen Karl Ove Knausgårds «Min kamp 6»-manus, noe hun syns var en merkelig opplevelse. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
OPP-NED: Her er Linda Boström Knausgård på Louisiana Litteraturfestival i København i høst. På sin 39-årsdag leste hun ektemannen Karl Ove Knausgårds «Min kamp 6»-manus, noe hun syns var en merkelig opplevelse. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

Knausgårds kone har lest «Min kamp 6»

- Mye av det som står er så privat at man kan synes det burde forbli mellom oss, skriver Linda Boström Knausgård.

(Dagbladet): På torsdag lanseres «Min kamp. Sjette bok», som er den siste i Karl Ove Knausgårds romanprosjekt.

I magasinet KK har hans kone, Linda Boström Knausgård (39), en fast spalte. I denne utgaven av bladet skriver hun om den sjette og siste boka, og at hun leste den på sin egen bursdag.

- Jeg fylte 39 år for to dager siden. Formor Sissel, fetter Torje og barna var her og vi feiret stillferdig med kake. Karl Ove var i USA og hadde etterlagt seg manuset til Min Kamp 6 som jeg skulle lese. Det var en merkelig bursdag, alene med manuset. /.../ Så merkelig det er å ta del i det indre livet til en som står deg så nære? Alle tanker, dragninger, frustrasjon, vrede og kjærlighet. Alt står der. Og det er ikke bare jeg som skal lese den, skriver Boström Knausgård i spalten.

Privat I september var både hun og Knausgård en del av programmet på litteraturfestivalen Louisiana i Danmark, hvor begge var til stede som forfattere.

Boström Knausgårds novellesamling «Grand Mal» skal bli utgitt på norsk til våren.

Hun skriver i sin KK-spalte at etter å ha lest «Min kamp 2», så mente hun at ingenting av det ektemannen hadde skrevet, var farlig.

- Og slik syns jeg det fortsatt er. Det er ikke farlig. Selv om mye av det som står i Min Kamp 6 er så privat at man kan synes det burde forbli mellom oss. Må det bli litteratur? Ja. Det er skrevet, skriver Boström Knausgård i spalten.

Opp-ned De fem første bøkene i «Min kamp»-serien til Karl Ove Knausgård har skapt mye oppstyr.

I den siste utgaven av magasinet KK, skriver Linda Boström Knausgård at hun føler seg helt snudd på hodet etter å ha lest den siste boka i serien, men at hun likevel syns den er bra.

Hun har fått kjent medias ønske om å komme i kontakt med de som står Knausgård nære på kroppen, og hun er usikker på mottakelsen til den siste.

- Jeg vet ikke hvordan det blir denne gangen. Om det blir enklere eller verre. Det eneste jeg var er at jeg ikke skal lese et ord av det som sies om Min Kamp 6. Jeg har jo allerede lest romanen, skriver Boström Knausgård i magasinet KK.

BOKKLAR: På torsdag lanseres den siste boka i Karl Ove Knausgårds mye omtalte romanprosjekt. Foto:Jacques Hvistendahl
BOKKLAR: På torsdag lanseres den siste boka i Karl Ove Knausgårds mye omtalte romanprosjekt. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer