Knausgårds kulturmasochisme

LITTERATUR: Forfatter Karl Ove Knausgård behersker oss ved å fremstå som undertrykt. Som lesere blir vi slavens slaver.

NY PAMFLETT: Eivind Tjønneland går til angrep på det kultursynet som ligger i forfatter Karl Ove Knausgårds selvutleverende masochisme. Foto: Randi Fuglehaug
NY PAMFLETT: Eivind Tjønneland går til angrep på det kultursynet som ligger i forfatter Karl Ove Knausgårds selvutleverende masochisme. Foto: Randi Fuglehaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| FORFATTEREN KARL OVE KNAUSGÅRD har suverent vunnet kampen om offerstatus og hylles nå av leserne i en kulturmasochistisk orgie.

Han elsker tilsynelatende nedreverdigelsen:

«(...) jeg kunne utholde hva det skulle være av ensomhet og fornedrelse, det fantes ingen bunn i meg, bare kom med det, dager, kunne jeg tenke, jeg tar imot, jeg er en brønn, jeg er det mislykkedes, det elendiges, det stakkarsliges, det ynkeliges, det pinliges, det gledesløses og det forsmedeliges brønn. Kom med det! Piss ned i meg! Drit også, hvis dere vil! Jeg tar imot! Jeg holder ut! Jeg er selve utholdelsen!» (Min kamp 1, s. 325)

KNAUSGÅRD LAR SEG dominere av andre i sosiale situasjoner: «Jeg underordnet meg, nesten helt til selvutslettelsens grense; det de måtte mene og tenke, satte jeg, ut fra en eller annen for meg ustyrbar indre mekanikk, før mine egne tanker og følelser.» (Min kamp 2, s. 67) «Jeg lever av å skrive om hver minste pinlighet jeg har blitt utsatt for» (Min kamp 2, s. 179). Vennen Geir uttrykker det slik i samme roman: «Han har skapt seg en karriere på å fortelle om hvor mislykket han er. Den ene triste og tragiske episoden etter den andre. Bare skam og anger over hele fjøla».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer