UKJENT: Forfatter Roy Jacobsen var ukjent for den 18 år ganle forfatterspiren Karl Ove Knausgård. Foto: HANS ARNE VEDLOG
UKJENT: Forfatter Roy Jacobsen var ukjent for den 18 år ganle forfatterspiren Karl Ove Knausgård. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

Knausgård flagger favoritter

Den 18 år gamle Karl Ove Knausgård hadde hørt om Ingvar Ambjørnsen og Lars Saabye Christensen, men ante ikke hvem Roy Jacobsen var da han ankom «Håfjord» som lærer.

||| De Norske Bokklubbene har lagt ut et utdrag av «Min kamp 4» på hjemmesidene sine. Her skildrer den sinte, unge og drømmende Karl Ove sin ankomst i Nord-Norge, og benytter sjansen til å fortelle om hvilke bøker han liker: Ambjørnsens «Hvite niggere», Saabye Christensens «Beatles» og «Bly», Ulf Lundells «Jack», Jack Kerouacs «On the Road», Hubert Selbys «Last Exit To Brooklyn», Finn Alnæs? «Koloss», Mykles «Lasso rundt fru Luna», Jens Bjørneboes trilogi om bestialitetens historie, Klas Östergrens «Gentlemen», Axel Jensens «Ikaros», Ola Bauers «Humlehjertene», J. D. Salingers «The Catcher in the Rye», Charles Bukowskis «Postkontoret» og Agejevs «Roman med kokain».

«Bøker om unge menn som ikke fant seg til rette i samfunnet, som ville ha noe mer ut av livet enn rutiner, noe mer ut av livet enn familie, kort sagt, unge menn som avskydde borgerligheten og søkte friheten. De reiste, de drakk seg fulle, de leste og de drømte om den store kjærligheten eller om den store romanen.
Alt de ville, ville jeg også.
Alt de drømte om, drømte jeg også om.»

Slik skriver Knausgård, som holder på å lese Erling Gjelsviks «Dødt løp» og nettopp har kjøpt to bøker: «Sennepslegionen» av Morten Jørgensen, som han kjenner som rockemusiker, og «Det nye vannet» «av en for meg ukjent forfatter ved navn Roy Jacobsen». Knausgård er usikker på om det egentlig var så lurt å bruke penger på disse to bøkene, men siden han skal bli forfatter, trøster han seg med at det er viktig å lese, ikke minst for å få vite hvor lista ligger.