Innspilling av Skavlan i SVTs lokaler i Stockholm. Gjester er bla Karl Ove Knausgård og "Valhall-major" Rune Wenneberg. Foto: Håkon Eikesdal
Innspilling av Skavlan i SVTs lokaler i Stockholm. Gjester er bla Karl Ove Knausgård og "Valhall-major" Rune Wenneberg. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Knausgårds kamp mot toppen

For to år siden var Karl Ove Knausgård ukjent kritikeryndling. I kveld blir han introdusert som litterær superstjerne av Fredrik Skavlan.

||| OSLO/STOCKHOLM (Dagbladet):

- Det føles som jeg har levd ti år på ett år. Jeg begynte hjemme på kontoret. Mitt liv, et lite liv. Så ga jeg det ut, og det var som det eksploderte, sier Karl Ove Knausgård i kveldens «Skavlan».

Og det ekspolderte veldig. På ett år har han passert 200 000 solgte eksemplarer av de fem første bindene i «Min kamp»-serien. Bok nummer seks er ventet i tide til julesalget, og nå laseres hans livsverk i Sverige.

- Hans medieverdi har ganget seg med cirka én million, det er ikke så kontroversielt å si, mener professor i kulturforståelse og kulturpolitikk ved handelshøgskolen BI, Anne-Britt Gran.

Gran presiserer at han fikk god oppmerksomhet rundt debutromanen «Ute av verden», men at «Min kamp» er blitt et fenomen.

- Det er et helt enestående tilfelle. I min tid har jeg ikke sett maken til teppebombing av media, med et forfatterskap som utgangspunkt.

Litterær popstjerne
I kveld skjer det endelig. Forfatteren som har gått fra å være ukjent blant folk flest for bare to år siden, introduseres av skandinavias talkshow-konge, Fredrik Skavlan, som «litterær popstjerne».

SENSASJON:  Karl Ove Knausgård (29) gliser etter å ha blitt kalt en sensasjon i Dagbladet i 1998. Foto: ODDMUND LUNDE
SENSASJON: Karl Ove Knausgård (29) gliser etter å ha blitt kalt en sensasjon i Dagbladet i 1998. Foto: ODDMUND LUNDE Vis mer

- Vi har ønsket ham som gjest lenge. «Min kamp»-bøkene har fått massiv oppmerksomhet, og det er ikke ofte at noen i norsk offentlighet bretter ut seg selv og sine nærmeste på denne måten, sier redaksjonssjef i «Skavlan», Leif-Åge Reme.

Siden «Min kamp. Første bok» ble sluppet i fjor høst, har debatten rundt etikken i hans prosjekt fylt avisside etter avisside. Sist ut var hans eks-kone Tonje Aursland, som laget radiodokumentaren «Tonjes versjon», om å bli ufrivillig romanfigur. På Skavlans spørsmål om han hadde rein samvittighet, er forfatteren klar i sin tale:

- Ja, jeg kjenner en stor.. jeg er veldig lei meg, men jeg mener at dette er min rett.

40-årskrise
Knausgård forteller at han forsøkte å skrive fiksjon, men at han ikke fant alvoret og nærværet før han tok inn virkeligheten. Det vanskelige skjæringspunktet mellom virkelighet og fiksjon har sørget for den voldsomme oppmerksomheten. Bare et fåtall norske forfattere har opplevd like brå suksess.

Anne B. Ragde massiv oppmerksomhet i forbindelse med «Berlinerpoplene» kan sammenliknes. Hun taklet det ved å bli mer privat.

- Det virket kanskje ikke slik på omverdenen, men jeg søkte mer mot venner og familie. Dro alene på hytta og gjorde vanlige ting som å vaske vinduer.

Knausgård har brukt noe av samme stategi ved å gi svært få intervjuer og gjemme seg bort. Skavlan hadde likevel sporet endring:

- Du har forandret deg mye den siste tida. Er det tidenes største 40-årskrise vi snakker om?

- Jeg har vært inne på tanken. Jeg begynte å skrive når jeg var rundt 40. Da begynte jeg å se meg tilbake. Jeg kunne ikke skrevet dette på noe annet tidspunkt, svarer Knausgård.

Kjøpt nytt hus
Forandring har det også blitt i økonomien, men pengene han har håvet inn det siste året, er snart passé. Knausgård, som i dag bor i Malmö, forteller at han har kjøpt hus, men røper ikke mer enn at det er i Sverige.

Visitten i kveldens «Skavlan» er en kickstart på boklanseringen hos söta bror.

- Han blir nok litt påvirket av at han blir presentert i Sverige som «skandaleforfatter», og han kan nok få problemer med å gjemme seg i samme grad, tror Ragde.

Jostein Gaarder gikk fra å være lærer og en respektert, men ikke bredt kjent forfatter, til et litterært verdensnavn med «Sofies verden» på 90-tallet. Han mener suksessen først og fremst er en positiv opplevelse.

- De fleste forfattere vil nok oppleve et gjennombrudd som Knausgårds som noe positivt. Du når ut til veldig mange, og det er dypt tilfredsstillende. Der forlag teller opplag, teller forfattere lesere, sier Gaarder.

Når siste punktum i sjette og siste «Min kamp»-bok er skrevet, ønsker likevel hovedpersonen selv å bli ferdig med sirkuset.

- Når dette prosjektet er ferdig, kommer jeg til å lukke døra helt. Jeg kommer ikke til å gi noen intervjuer eller noen ting. Det vil jeg ikke, for jeg vil ikke bli spist opp av dette her.