Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Knebler Dagbladet fakta?

For ikke å ramme konkrete tilbud, valgte jeg å presisere at vilkåret er at tilskuddet faktisk går til å yte rettshjelp.

RETTSHJELP: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen mener Dagbladet villeder i en lederartikkel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RETTSHJELP: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen mener Dagbladet villeder i en lederartikkel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

Dagbladets leder 23. februar kommer i skade for å villede sine lesere. Avisa mener at Justis- og beredskapsdepartementet knebler rettshjelpsorganisasjoner fordi vi har presisert at det statlige tilskuddet til rettshjelp skal gå til rettshjelp. Tilskuddets formål er å sikre lavterskeltilbud for personer som har behov for rettshjelp, og det er en forutsetning at pengene går til slikt arbeid, ikke annet organisasjonsarbeid.

Bakgrunnen for presiseringen er en ekstern evalueringsrapport som viste at de ulike rettshjelpsorganisasjonene i svært varierende grad oppfylte målene med tilskuddsordningen. Her ble det skissert to måter å bedre måloppnåelsen: Å ta tilskuddet fra dem som ikke oppfylte målene i tilfredsstillende grad, for så å dele det ut til de med høyere måloppnåelse, eller alternativt presisere at tilskuddsmidlene skal gå til det det er ment å sikre, rettshjelp.

For ikke å ramme konkrete tilbud, valgte jeg å presisere at vilkåret er at tilskuddet faktisk går til å yte rettshjelp. Det er dette Dagbladet mener er å kneble organisasjoner. Det er i beste fall en alvorlig misforståelse, i verste fall et forsøk på å forvrenge fakta.

Rettshjelpsorganisasjonene er en viktig stemme i den offentlige debatten. De tar opp viktige problemstillinger om hvordan rettssikkerheten skal utvikle seg fremover. Det disse organisasjonene mottar fra departementet er ikke et ordinært tilskudd til organisasjonsarbeid, det gis for at disse organisasjonene skal yte rettshjelp i samsvar med det de selv er opptatt av og i samsvar med de øremerkede tilskuddene. Arbeid ut over rettshjelp må finansieres fra andre kilder.

Det ville være oppsiktsvekkende om Dagbladet mener at jeg som statsråd skal akseptere at penger organisasjonene søker om for å drive rettshjelp til enkeltpersoner i en sårbar situasjon, i stedet skulle gå til helt andre ting.