Kneblet forskerne

Miljøkatastrofefilmen «The Day After Tomorrow» er så ekstrem at NASA ble pålagt munnkurv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Skal forskere knebles fordi en Hollywood-films sprø vitenskapelige antagelser kan føre til kritikk av president George Bush?

Dette spørsmålet har sirkulert blant romforskningssenteret NASAs eksperter etter at et internt skriv forbød dem å kommentere katastrofe-filmen The Day After Tomorrow. Filmen er regissert av Roland Emmerich, mannen bak Independence Day og Godzilla, og handler om følgene av global oppvarming. På grunn av klimaforandringene oppstår en istid umiddelbart.

Få, om noen, forskere tror dette er et sannsynlig scenario. Men NASA er allikevel nervøse for at filmen skal føre til kritikk av George Bush sin klimapolitikk, forteller kilder til den amerikanske avisa New York Times.

Første april sendte pressesjefen ved NASAs Goddard Space Flight Center ut et skriv:

- Ingen fra NASA skal gi intervjuer eller kommentere noe som har med filmen å gjøre. Alle nyhetsmedia som vil diskutere vitenskapelig fakta versus vitenskapelig fiksjon om klimaforandringer må få kommentarer fra personer eller organisasjoner utenfor NASA.

Kritiserer presidenten

Verden får stort sett svi når Roland Emmerich setter i gang. Denne gangen lover han snøstorm i New Dehli, India og en tidevannsbølge svelger Manhattan. I tillegg er filmen politisk i den forstand at Emmerich setter USAs maktelite i pinlige situasjoner.

Ifølge New York Times fryser den amerikanske presidenten inne i bilen. Visepresidenten som fnyser av advarslene ligner en del på visepresident Dick Cheney. USA må forhandle med Mexico på grunn av flyktningestrømmen fra USA.

I tillegg forsker filmens hovedperson, spilt av Dennis Quaid, på tidligere klimaforandringer ved National Oceanic and Atmospheric Administration. President Bush sin administrasjon har foreslått store kutt i budsjettet til akkurat denne forskningen.

Uansett, NASA fant etterhvert ut at det fullstendig knebling antagelig ikke var så lurt.

- Vi bestemte at vi ikke aktivt skulle snakke om filmen. Men ved henvendelser kan vi sikkert hjelpe til med eksperter som kan svare på spørsmål om det vitenskapelige, sier talskvinne Grethcen Cook-Anderson ifølge New York Times.

Skader klimaforskningen?

Men statlige forskere er likevel forbannet på grunn av NASAs opprinnelige plan om å kneble forskere. Ifølge New York Times vil ingen av dem stå fram med navn fordi de ikke har lov å snakke med nyhetsmedia.

- Det er bare et forsøk på å dempe alt som fører til konklusjonen at noe må gjøres, sier en forsker.

Dette utsagnet går inn på en annen diskusjon rundt «The Day After Tomorrow». Emmerichs scenarioer er nemlig så usannsynlige at mange miljøvernere og forskere frykter filmen vil skade diskusjonen og forskningen rundt klimaforandringer.

Problemet er hva som skjer ved global oppvarming. I filmen forstyrrer den globale oppvarmingen havstrømmer som Golfstrømmen. Disse frakter varmt vann fra tropiske klima til østkysten av USA og vest-Europa. I filmen kollapser disse og vi får istid i løpet av et par dager.

Folka bak «The Day After Tomorrow» innrømmer at de i hvert fall har fikset litt på timeplanen, men at istid uansett er et mulig scanario.

Reklame verdt 125 millioner dollar

Men ifølge The Guardian er flere forskere uenig i dette. De har ikke det klare svaret, men istid er uansett ikke et av dem. Doug Benn ved St. Andrews Universitys sier til avisa at filmen er «farlig misledende».

Forsker Chris West jobber i UK Climate Impacts Programme som forsker på følgene av klimaforandringer.

- Det er svært usannsynlig at Golfstrømmen kollapser. Men vi kan ikke si hvor usannsynlig.

Også miljøvernorganisasjoner er bekymret. De frykter at filmen er så søkt at folk vil le av eventuelle virkelige farer ved drivhuseffekten.

Andre, derimot, ser på «The Day After Tomorrow» som et reklameframstøt verdt 125 millioner dollar for klimaforskningen.

- Dette er en god utdanningsmulighet. Vi bør behandle katastrofe-filmer som underholdning og ikke bry oss om ikke alt stemmer, sier økologi-professor Daniel B. Botkin ved Universitetet i California til New York Times.

<B>MANHATTAN:</B> New York sentrum blir oversvømmet i miljøkatastrofefilmen.
<B>KAOS:</B> Filmen er en klassisk urealistisk katastrofefilm der klimaet går amok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer