Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kneblet? Saklig.

Så ofte slipper Christian Tybring-Gjedde faktisk til i norske medier.

KNEBLET?  Christian Tybring-Gjedde er blant de 169 utvalgte med fri tilgang til landets mektigste talerstol, men han synes likevel det er vanskelig å ytre seg fritt. Foto: Siv Seglem / Dagbladet
KNEBLET? Christian Tybring-Gjedde er blant de 169 utvalgte med fri tilgang til landets mektigste talerstol, men han synes likevel det er vanskelig å ytre seg fritt. Foto: Siv Seglem / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Torsdag var en god dag for Christian Tybring-Gjedde, avsluttet på Facebook med et koselig bilde fra Fagerbergrevyen:

«En revy om ytringsfrihet, satire og ikke minst Marie Simonsen i Dagbladet. Intelligent humor som setter den politiske korrekte pressen på plass :) Terningkast seks!»

I skolerevyen er karakteren «Bybring-Kedde» en av de gode, som sammen med en mannsjåvinist, en dyreverner og en IS-kriger, kjemper mot onde Dagbladet og for en mer «saklig» offentlig debatt.

Budskapet liknet det som stortingsrepresentanten framførte i denne avis samme dag: «Ytringsfrihet på norsk er blitt en teoretisk størrelse.» Så la oss være litt saklige.

«Å være kritisk til islam er blitt tabu. Folk tør ikke å ytre seg og pålegger seg en stor grad av selvsensur,» sa Tybring-Gjedde - både i et intervju og i et leserinnlegg en av landets største aviser.

Tybring-Gjedde advarte mot personangrep, og gikk samtidig til frontalangrep på Trine Skei Grande og Fabian Stang. Han slo fast at «norske politikere og journalister (...) har aldri fått råd om å holde seg innendørs eller ikke fått sove om natten grunnet frykt for represalier for sine ytringer.»

Hver fjerde journalist har blitt utsatt for trusler de siste fem åra, aldri har så mange politikere hatt politibeskyttelse. Mine nærmeste kolleger har mottatt drapstrusler, dritt på trappa, øks i døra og overnattet på hemmelig adresse. Ingen av dem har derimot påstått at de ikke har ytringsfrihet.

Vold og trusler om vold, tabuer, frykt og selvsensur kan føre til at viktige tema, grupper eller perspektiver forsvinner fra den offentlige debatten. Det er farlig for ytringsfriheten.

Men når stortingsrepresentanter, redaktører og andre maktpersoner møtes med kritikk og motargumenter, er det ikke manglende ytringsfrihet. Det er slik ytringsfriheten fungerer.

Hvem skremmes bort fra debatten? I alle fall ikke Christian Tybring-Gjedde. Frp-politikeren ble, ifølge Retriever, omtalt i 2571 artikler i norske medier i fjor. Det var mer enn partikollega Mazyar Keshvari (1088 artikler) og Oslo Arbeiderpartis leder, stortingsrepresentant Jan Bøhler (1426 artikler), til sammen.

Høyre-kollega Michael Tetzschner var omtalt i 1821 artikler, SVs Heikki Holmås 2041 ganger. Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen ble nevnt i eller kreditert for 670 artikler i løpet av året.

Innlegget og intervjuet sto på trykk samtidig som muhammedkarikaturer trykkes i aviser over hele verden og islamistene i IS og Boko Haram står høyest på den utenrikspolitiske dagsorden i nesten alle land.

Som skoleelevene kunne sagt det: Kneblet, Christian? Saklig.