NORGES LOVER:
Gjelder også for byråkrater og politikere
NORGES LOVER: Gjelder også for byråkrater og politikere Vis mer

LEDER

Åpenhet og kritikk har lav status i offentlig sektor

Knebling i strid med Grunnloven

Dagbladet mener: Forvaltning og politikere må vite at noen til enhver tid kan kikke dem i kortene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Åpenhet og kritikk av egen virksomhet er verdier med lav status i norsk forvaltning. Det kan virke som om både ansatte og politikere i stat og kommune ikke vil skjønne de lover og regler som gjelder for offentlighet og innsyn, og for ansattes ytringsfrihet. Nå foreligger en ny undersøkelse som bekrefter denne tendensen. Forskningsstiftelsen Fafo har undersøkt hvordan det står til med ytringskulturen i offentlig sektor. Forskerne har gått gjennom 18 klagesaker som er behandlet av Sivilombudsmannen, og i tillegg har 2000 kommunale ledere svart på spørsmål som gjelder holdninger til ytringskultur og ytringsfrihet for offentlige ansatte. Resultatet viser bl.a. at mange kommuner stiller strengere krav til de ansatte enn Grunnloven tillater. Kommunale sjefer bryter gang på gang Grunnloven når de irettesetter ansatte som har uttalt seg offentlig, skriver NTB.

Hovedregelen er at ansatte kan delta i det offentlige ordskiftet så lenge de ikke uttaler seg på vegne av kommunen. Likevel mente halvparten av de offentlige lederne som deltok i Fafo-undersøkelsen at det ikke er greit at offentlig ansatte uttaler seg kritisk om kommunen. 35 prosent mente det ikke er greit om en offentlig ansatt deltar i en markering mot kommunen. Forskningssjef Sissel Trygstad i Fafo antar at holdninger og regelverk i strid med Grunnloven skyldes uvitenhet. Hun tror også at mange ledere synes det er ugreit å få negative oppslag i lokalavisa

Mange kommuner har interne regler som legger større begrensninger på de ansattes ytringsfrihet enn hva Grunnloven tillater. Det skjer til tross for at Sivilombudsmannen har oppfordret kommunene til å rydde opp.

Denne uviljen og tregheten er i slekt med hva Riksrevisjonen avdekket da den for kort tid siden la fram sin rapport om åpenhet i forvaltningen. Det var nedslående lesning. Selve arkiveringen av offentlige dokumenter i flere departementer og statlige virksomheter er mangelfull, og betydelige mengder arkivpliktig e-post blir ikke arkivert. 60 prosent av dokumentene som på forhånd ble unntatt fra offentlighet, burde ikke hatt slik begrensning. Ønsker om innsyn avslås i større grad enn det er grunnlag for. En kontroll i sju departementer viste at mer enn hvert tredje avslag manglet rettslig grunnlag.

Ytringsfriheten og offentlighetsloven skal sikre debatt, åpenhet og innsikt. Forvaltning og politikere må vite at noen til enhver tid kan kikke dem i kortene. Slik er loven. Den har ikke noe unntak for behagelig skjønn fra offentlig ansatte eller politikere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer