LEDER

Knefall for OL-pampene

Ingress

LITE TROVERDIG:   Kulturminister  Thorhild Widvey Foto: NTB / Scanpix
LITE TROVERDIG: Kulturminister Thorhild Widvey Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Striden om vinter-OL i Oslo er i ferd med å tilspisse seg. Regjeringen må ta standpunkt i løpet av kort tid. Dens innstilling skal behandles i Stortinget i løpet av høsten. Sier Stortinget ja til en statsgaranti på 35 milliarder kroner, må Oslo sende endelig søknad 7. januar neste år. I en slik situasjon er det ikke rart at frontene hardner til, og at det blir viktigere å vinne enn å ha rett. Politisk er nemlig OL-saken kompleks og betent. En lang rekke meningsmålinger viser at et solid flertall av folket ikke vil ha noe OL. Mot seg har de en koalisjon av idrettsorganisasjoner, ledende politikere og næringslivet. LO-lederen og NHO har sagt ja. Ap-leder Jonas Gahr Støre er positiv, men taktisk avventende. Frp og finansminister Siv Jensen sier blankt nei, mens tunge deler av koalisjonspartneren Høyre er for.

En slik situasjon innbyr til taktiske triks og strategisk unnfallenhet. Sist ute er kulturminister Thorhild Widvey. Hun gikk tidlig ut og forsikret at Oslo-OL vil være et norsk prosjekt hvor vi vil ha kontroll med rammene og kostnadene. Beviset på det var at statsråden i et brev til IOC tok forbehold om å overholde alle delene av det olympiske charteret. Fra før hadde både Oslo kommune og Norges Idrettsforbund - de egentlige søkerne - sagt et uforbeholdent ja. Charteret er et avtale- og styringsdokument som gir IOC råderett over OL-arrangementet, også når det gjelder ekstra kostnader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer