Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Knekker «Da Vinci-koden»

I hvilket blekk har Dan Brown dyppet pennen for sin religiøse thriller, «Da Vinci-koden» - solgt i åtte millioner eksemplarer - undrer en ny fransk bok som kom ut i går.

PARIS (Dagbladet): «Da Vinci-koden: etterforskningen» heter boka, skrevet av journalisten Marie-France Etchegoin fra Le Nouvel Observateur og filosofen og sosiologen Frédéric Lenoir, redaktør for Le Mondes religiøse bilag.

-  Som alle andre slukte jeg «Da Vinci-koden». Men jeg ville forstå den utrolige, universelle suksessen. Hemmeligheten boka avslører er enorm. Dette var som en «Harry Potter» for voksne, sier Etchegoin til Dagbladet. Sammen med Frédéric Lenoir ville hun gå i Browns fotspor.

De fant raskt ut at alt er kodet i romanen. Både personer, steder og ikke minst kilder.

Noe av det første de franske sporhundene fant ut var at sekten Browns historie tar utspring i, på fransk Le Prieuré du Sion, ikke eksisterer. Ifølge Brown ble den dannet i 1099 av Godefroy de Bouillon, og Leonardo da Vinci skal ha vært en stormester. I virkeligheten ble sekten dannet av franskmannen Pierre Plantard i 1956. Han kunne det skrives flere bøker om.

Forfalskninger


Plantard var født i 1920 som sønn av en tjener, men han mente selv at han nedstammet fra det merovingiske kongehuset - at han var dets siste etterkommer. Etter å ha utgitt seg for prest og psykolog endte Plantard som antisemittisk, petainistisk journalist under krigen. Og i 1956 utnevnte han seg selv som yppersteprest for sin egen sekt Le Prieuré du Sion. For øvrig designet han steikepanner. Sektens formål var opprinnelig å beskytte sosialboligenes rettigheter og friheter. Men Plantard gjorde den straks til noe mer. Han hentet fram eldgamle myter, dyrket av skattejegere, astrologer, religiøse og andre ufo-tilhengere i alle tider.

Sammen med en venn redigerte han så de berømmelige falske dokumentene om den forferdelige hemmeligheten Le Prieuré du Sion hadde gjemt på - om at Jesus og Maria Magdalena hadde vært gift og fått barn. Dette ville Vatikanet på alle måter skjule, ifølge Plantard.

Merovingerne


Maria Magdalena skulle så ha flyktet til Frankrike. Merovingerne, og dermed Plantard, skulle nedstamme fra henne.

-  Med det sporet undertegner Dan Brown sin forbrytelse, mener Etchegoin. Der gir han en nøkkel han ikke har lyst til å vri om. Han har for øvrig også latt seg inspirere, for å si det mildt, av en rekke andre bøker, sier Etchegoin.

Hun og Lenoirs neste gral ble det lille stedet Rennes-le-Château. Browns myrdede konservator i Louvre, Saunière, førte dem dit. Bérenger Saunière var i virkeligheten prest, og er blitt en legende. Han skal ha funnet eldgamle pergamenter og en uhyrlig skatt i den gamle kirken. Tusenvis av pilegrimer besøker stedet hver dag. De er ikke blitt færre nå.

-  Alle Browns kilder er skjulte. Han blander alle sauser, sier Etchegoin.

-  Brown påstår at Jesus og Maria Magdalena var gift?-  Noe av det han sier kan det være noe i. Sex var ikke tabu. Men Browns resonnement er galt. Det er ingen hemmelighet i dag at Jesus og Maria Magdalena sto hverandre nær, sier Etchegoin.

GRANSKET MED LUPE: Journalisten Marie-France Etchegoin og filosofen og sosiologen Frédéric Lenoir har «etterforsket Dan Browns etterforskning», millionbestselgeren «Da Vinci-koden».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media