PREMIEREKLAR: På fredag kommer film nummer tre om Knerten. Åsleik Engmark er stemmen bak den populære trepinnen. Engmark hadde også regi på den første filmen om Knerten. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
PREMIEREKLAR: På fredag kommer film nummer tre om Knerten. Åsleik Engmark er stemmen bak den populære trepinnen. Engmark hadde også regi på den første filmen om Knerten. Foto: Lars EIvind Bones/DagbladetVis mer

Knerten er blitt millionbutikk

Til nå Knerten-universet omsatt for 112,7 millioner kroner. Nå kommer flere filmer om trepinnen.

(Dagbladet): På fredag kommer film nummer tre. Den skal sikre Knerten-universet nye millioninntekter. Besøkstallene til «Knerten i knipe» spås nemlig å overgå de foregående filmene.

Åsleik Engmark hadde regi på den første filmen om Knerten. Han har også hatt stemmen til pinnen igjennom alle filmene.

- Jeg gjør gjerne flere Knerten-filmer, forteller han.

Historiene er basert på Anne Cath. Vestlys bøker om Lillebror og hans venn trepinnen Knerten.

POPULÆRE: Sampda «Samsaya» Sharma (bak f.v.) har stemmen til Caroline, Pernille Sørensen er mor og Arild Østin Ommundsen har regi. Petrus A. Christensen spiller storebror Philip, mens Åsleik Engmark har stemmen til Knerten. Foran står Adrian Grønnevik Smith og Emil Åsberg Sørby, henholdsvis Lillebror og Finn. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
POPULÆRE: Sampda «Samsaya» Sharma (bak f.v.) har stemmen til Caroline, Pernille Sørensen er mor og Arild Østin Ommundsen har regi. Petrus A. Christensen spiller storebror Philip, mens Åsleik Engmark har stemmen til Knerten. Foran står Adrian Grønnevik Smith og Emil Åsberg Sørby, henholdsvis Lillebror og Finn. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer

Så langt har de to Knerten-filmene omsatt for over 112,7 millioner kroner. Det viser tall Dagbladet har hentet inn.

- Knerten har vært veldig fin butikk for oss. Det gir oss rom til å satse på andre filmer som ikke er like populære, sier produsent for filmen, Finn Gjerdrum, i Paradox til Dagbladet.

Eksplosivt salg Til sammen har nærmere 800.000 sett de to første filmene på kino, nesten 400.000 har kjøpt dvd eller blu-ray, og filmene er solgt til rundt 30 land. Det er også solgt bort i mot 200.000 lekefigurer.
 
- Vi lurer på hvor alle pinnene blir av, sier Einar Iversen, daglig leder i TSI.

Hans selskap har rettighetene til å lage produktene knyttet til Knerten-filmene. Når 2011 er omme regner han med at det er omsatt for mellom 25 og 30 millioner kroner i Knerten-produkter.

TSI har også rettighetene til Kaptein Sabeltann og redningsskøyten Elias.

- Salget av Knerten har hatt en eksplosiv økning. Vi har aldri opplevd lignende. Nå er vi begynt å hevde oss mot store aktører som Disney, fortsetter Iversen i TSI.

Tre nye Knerten-filmer Han tror mye av forklaringen til suksessen ligger i Anne Cath. Vestlys bøker. Det er norsk, kjært og enkelt.

- Til neste år kommer vi til å lansere flere produkter. Etter hva jeg kjenner til skal det lages tre filmer til, røper han.

Det er Scanbox som har ansvaret for distribusjonen av filmene. De spår at den siste filmen vil overgå de to første.

- Den tredje filmen er absolutt best. Vi regner med at over 420.000 vil se denne på kino, og rundt 200.000 vil kjøpe den på dvd eller blu-ray, sier Kristian Krogstad, markedssjef i Scanbox til Dagbladet.

Historisk salg Til sammenligning så over 375.000 den første filmen. Nesten 420.000 så film nummer to.

Slår distribusjonsselskapets spådommer til vil Knerten ha omsatt for over 150 millioner kroner, viser et forsiktig anslag basert på bransjens egne tall. Da er distribusjonen og salg av leker i utlandet ikke tatt med. Til sammen har nesten 30.000 sett filmen i utlandet.

- For Scanbox er dette den mest solgte norske filmen i nyere tid, fortsetter Krogstad.