Knerten knerta Potter

Norsk barnefilm mer populær enn Twilight, Inception og Harry Potter.

POPULÆR: Skuespiller Åsleik Engmark har stemmen til Knerten i «Knerten gifter seg».  Filmen er basert på historiene om Lillebror og Knerten, skrevet av Anne Cath. Vestly, opg er den nest mest sette kinofilmen i 2010.Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
POPULÆR: Skuespiller Åsleik Engmark har stemmen til Knerten i «Knerten gifter seg». Filmen er basert på historiene om Lillebror og Knerten, skrevet av Anne Cath. Vestly, opg er den nest mest sette kinofilmen i 2010.Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Norske kinoer opplevde nedgang i antall besøkende i 2010, men norskandelen var rekordhøy. Hele 23 prosent av kinogjengerne valgte norsk film i året som gikk. Totalt hadde norske kinoer et besøkstall på rundt 11 millioner i år, en nedgang på 13 prosent fra 2009.

Av disse gikk 2,5 millioner på norske kinoer, noe kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i Film og Kino synes er spennende. - Bredere appell - Det ser ut til at norske filmer i større grad enn tidligere appellerer til et bredere publikum. Vi er derfor spente på hvordan neste års rekordhøye norske filmproduksjon vil påvirke besøket, sier hun. Den store vinneren blant de norske kinofilmene var «Knerten gifter seg».

Totalt gikk 402.561 personer på kino for å se filmen om den snakkende pinnen. Nærmest Knerten var «Trolljegeren» og «Nokas», som begge hadde besøkstall over 200.000. Aller mest sett på norske kinoer i 2010 var «Avatar» med 527.138 besøkende. Den var sammen med «Knerten gifter seg» eneste film med over 400.000 seere.

(NTB)