Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kniste du av hackingen i ukas «Homeland»? Sjekk heller ut «Mr. Robot»

Årets seriesnakkis.

GJENNOMBRUDD: Skuespiller Rami Malek er kanskje best kjent fra tv-serien «The Pacific», men nå er «Mr. Robot» blitt hans endelige gjennombrudd. Foto: USA Network
GJENNOMBRUDD: Skuespiller Rami Malek er kanskje best kjent fra tv-serien «The Pacific», men nå er «Mr. Robot» blitt hans endelige gjennombrudd. Foto: USA Network Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han pinger oss!

De sitter inne på et mørkt rom lyst opp av dataskjermer, to tyske hackere på tokt.

En advarsel har dukket opp på skjermen. De er oppdaget av en annen hacker - men hackeren har et hull i gjerdet.

— Det er en nulldags-defekt i denne brannveggen. Vi kan bruteforce oss inn. Vi trenger bare datakraft, sier den ene av tyskerne.

Tyskerne går for innbrudd, taster i vei og peiler stabler av servere inn mot rivalens datasystem.

Som viser seg å være serverne til den amerikanske etterretningstjenesten CIA. Snart renner det inn med hemmeligstemplede og ukrypterte dokumenter.

Ukas sesongåpning av «Homeland» hadde forspist seg på Snowden-lekkasjer og IS-frammarsj.

Dagsaktuelt og spennende, men kanskje ikke helt presist.

I hvert fall ikke hackingen, som nettstedet ARS Technica nylig gikk etter i sømmene.

Konklusjonen?

— Tilfeldig teknobabling, ifølge forsker Nicholas Weaver ved International Computer Science Institute i Berkeley som er blitt intervjuet av nettstedet.

Snubler i hacking
I artikkelen listes det opp ørten små og store feil ved scenen, som at CIA-filene var ukrypterte, eller at hackere som vet om et sikkerhetshull ikke trenger å bruke masse datakraft for å presse seg inn i et system.

— Om bitene av serien som handler om etterretning er like dårlige som hackingen ville en «Homeland»-drikkelek endt i døden - selv hvis du bare drakk vann, sier Weaver.

Slike feil er blitt færre med årene, men ennå snubler gjerne regissører og manusforfattere hackere skal fremstilles på skjermen.

Selv om den dramaturgiske fagkunnskapen er på topp, skorter det ofte på teknokunnskapene.

Kanskje kan man et par datauttrykk som høres kule ut, slenger replikker om brannmurer og trojanere hist og pist.

Kanskje har man hørt at det er noe som heter Unix og som er en slags umulig-Windows som hackere liker. Kanskje (i grusomme tilfeller) er VR-briller involvert.

«Nå gjør vi data», liksom.

Årets seriesnakkis
Det trenger ikke være slik. For «Mr. Robot» (går på SVT1 nå) har det å fremstille hackere og kulturen rundt hacking (som handler om veldig mye mer enn datainnbrudd) korrekt vært en viktig brikke i å gjøre serienykommeren til årets største snakkis.

Det hjelper også at serien ser fantastisk ut i alt fra 80-tallsfonten i vignettene til de ukonvensjonelle bildeutsnittene.

Og mens fortellingen er et fabelaktig potpurri av oppdaterte ideer fra 90-tallskatalogen av filmklassikere, har traveren Rami Malek omsider har fått sitt fortjente gjennombrudd i hovedrollen som hackeren Elliot.

Men hyllestene handler altså i stor grad om det sentrale spenningselementet - hackingen. Som Michael Bazzell, seriens tekniske konsulent, sier til Huffington Post om serieskaper Sam Esmail:

— I stedet for å vise hackere som frenetisk hamrer på tastene og forbigår alle brannveggene i et system, fokuserer Sam på sosial hacking, epost-fisking og de mer realistiske metodene kriminelle benytter seg av for å få tak i informasjonen din.

Hacking i «Mr. Robot» handler i mindre grad om krokryggede nerder som knaser på taster, mer om trangen til å plukke verden fra hverandre og sette den sammen på nye måter. Og om folk i all sin uperfekthet. Om å finne og utnytte svakhetene deres.

Om å lure dem til å putte inn en brent musikk-CD i datamaskinen sin så man får sneket inn et program som tar over webkameraet deres.

Eller om hvordan man kan overlesse en telefon med MMS-beskjeder for å tømme batteriet slik at eieren legger den fra seg.

I stedet for å bruke hacking som et eksotisk krydder viser «Mr. Robot» det som en kunst med store krav til kreativitet og sosial forståelse, som noe dypt menneskelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!